Bursitis olecrani
Slijmbeursontsteking van de elleboog / studentenelleboog

Een bursitis olecrani is een ontsteking van de slijmbeurs die zich aan de achterkant van de elleboog bevindt. De slijmbeurs wordt hierdoor dik en pijnlijk. De aandoening wordt ook wel een 'studentenelleboog' genoemd.

arm bursitis olecrani anatomie

Een slijmbeurs (bursa) is een soort stootkussentje dat op uitstekende botdelen zit. In het geval van de elleboog ligt deze vlak onder de huid waar hij drukkrachten opvangt en ervoor zorgt dat botten, pezen en huid goed over elkaar heen kunnen glijden.


Beschrijving van de aandoening

De slijmbeurs aan de achterkant van de elleboog is de bursa olecrani. Deze raakt ontstoken (bursitis) en wordt dikker en pijnlijk. Er hoopt zich vocht op in de slijmbeurs wat duidelijk zichtbaar is aan de achterzijde van de elleboog.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een bursitis olecrani kan ontstaan doordat iemand zijn elleboog stoot, of hier (te) veel en langdurig op leunt zoals een student die voor een tentamen leert. Het is echter ook mogelijk dat een bursitis olecrani ontstaat door een bacteriële infectie die door een wondje op de elleboog naar binnen dringt.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die horen bij een bursitis olecrani zijn:

  • Lokale zwelling aan de achterzijde van de elleboog. Deze is in het begin nog niet goed zichtbaar, maar kan in een later stadium een flinke bult vormen.

  • Leunen en druk op de slijmbeurs zijn pijnlijk en maakt de bursitis erger.

  • Het volledig buigen van de elleboog kan pijnlijk zijn omdat de huid dan over de slijmbeurs strakgetrokken wordt.

  • Eventueel is er een wondje zichtbaar aan de achterzijde van de elleboog in het geval van een infectieuze bursitis.

  • De zwelling kan warm aanvoelen en rood verkleurd zijn.

  • Koorts.

Diagnose

Meestal is de diagnose vrij eenvoudig te stellen wanneer iemand een lokale zwelling aan de achterkant van de elleboog heeft en vertelt dat hij de elleboog gestoten heeft of er langdurig op steunt. Wanneer de klachten ontstaan zijn na een wondje op de elleboog, de zwelling rood is en er sprake is van koorts, dan zal gedacht worden aan een infectieuze bursitis.



Een arts kan met een naald het vocht uit de bursitis halen en onderzoeken of het om een infectie gaat of niet.

Behandeling en herstel

In eerste instantie is het belangrijk dat de elleboog ontlast wordt zodat de bursitis kan herstellen. Rust is dus belangrijk. Pijnstillers, ontstekingsremmers en ijspakkingen kunnen ook helpen om de klachten te verminderen. Bij een infectieuze bursitis kunnen er ook antibiotica voorgeschreven worden.



De gezwollen slijmbeurs kan door een arts ook worden leeggehaald met een naald. Hierdoor wordt neemt de druk in de slijmbeurs af en wordt de pijn snel minder. Het is wel mogelijk dat de slijmbeurs zich weer opnieuw vult.



Wanneer de klachten door bovenstaande maatregelen niet verdwijnen en chronisch worden. Of wanneer de infectie zich uitbreidt naar de bloedbaan, dan kan chirurgisch ingrijpen noodzakelijk zijn.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Knuistingh Neven, A. (2004). NHG-standaard. Bursitis olecrani en bursitis prepatellaris. Farmacotherapeutische richtlijn. Nederlands Huisartsen Genootschap.
Leijnse, M.E. (2011). Bursitis olecrani, studenten elleboog, slijmbeursontsteking elleboog. Patiënten informatie folder. Uitgegeven in eigen beheer.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Vliet, TH.P.M. & Streefkerk, J.G. (1991). Kleine kwalen in de huisartsengeneeskunde; theorie en praktijk bij bursitis olecrani. Ned Tijdschr Geneeskd. 135:19:837-839.

Deel dit artikel:


arm bursitis olecrani anatomie

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF