Pijn aan de buikspieren
Abdominale spierpijn, buikwand pijn

Pijn in de buik kan vele oorzaken hebben. In dit artikel richten we ons met name op de pijn die afkomstig is van de buikspieren.

buik schuine buikspier rechte buikspier

De buikwand wordt gevormd door de huid, spieren, peesbladen (fascia), vetweefsel en het buikvlies dat de buikholte van voren en opzij begrenst. Met al deze structuren kan iets aan de hand zijn wanneer we pijn aan de buik hebben. Ook de organen die zich in de buikholte bevinden zijn een mogelijke bron van buikklachten.


Beschrijving van de aandoening

Pijn die verergert bij het aanspannen van de buikspieren, wijst meestal op een probleem in de buikwand. Soms is er een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Dit noemen we een buikwandbreuk of hernia. Ook beschadigingen aan zenuwen in de buikwand kunnen pijn in de buik veroorzaken. Bij sporters is de pijn regelmatig afkomstig van de spieren.

De spierpijn wordt vaak veroorzaakt door de rechte buikspieren die als functie hebben de romp te buigen. Ze bevinden zich in het gebied rond de navel. Wanneer de schuine buikspieren beschadigd zijn, bevindt de pijn zich meer aan de zijkant van de buik. De schuine buikspieren helpen mee bij het maken van draaibewegingen van het bovenlichaam.

Oorzaak en ontstaanswijze

Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan het verrekken, scheuren of overbelasten van de buikspieren. Vaak ontstaat de spierpijn na het trainen van de buikspieren, bijvoorbeeld na het doen van sit-ups. Ook plotselinge draaibewegingen van het lichaam kunnen aanleiding zijn tot langdurige buikpijn. Wanneer iemand uitglijdt en uit balans raakt, spannen de buikspieren in een reflex aan. Als de krachten te groot worden kan de spier beschadigd raken.

Klachten en verschijnselen: symptomen

  • Pijn bij het aanspannen van de buikspieren.
  • Pijn bij het heffen van de gestrekte benen in ruglig.
  • Het optillen van het hoofd en de schouders vanuit ruglig is pijnlijk.
  • Lachen en hoesten kunnen de pijn verergeren.


Er is over het algemeen geen sprake van misselijkheid, overgeven, diarree, koorts, een veranderde stoelgang of pijn die afhankelijk is van wat er gegeten wordt. Mocht dit wel het geval zijn, dan zou de pijn afkomstig kunnen zijn vanuit de buikholte in plaats van de buikwand. Mogelijk is er dan een probleem met de darmen of andere inwendige organen.

Diagnose

Behandeling en herstel

Spierpijn na het doen van krachttraining voor de buikspieren verdwijnt meestal binnen enkele dagen. Wanneer dit niet het geval is, de pijn langer aanhoudt of wanneer er twijfel is over de oorzaak van de klachten, dan is het verstandig een dokter of fysiotherapeut te raadplegen.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

buik schuine buikspier rechte buikspier anatomie

Referenties
Brukner, P. & Khan, K. (2016). Clinical sports medicine (Nederlandse bewerking). 4th edition. Michel van Troost. PreVision, Eindhoven.
Suleiman, S. & Johnston, D.E. (2001). The abdominal wall: An overlooked source of pain. Am Fam Physician. 64(3):431-8.

Deel dit artikel:


buik schuine buikspier rechte buikspier
buik schuine buikspier rechte buikspier anatomie

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF