Syndroom van Tietze
Costochondrodynie / ziekte van Tietze

Bij het syndroom van Tietze is er sprake van een ontsteking van de kraakbeen verbindingen tussen een of meerdere ribben en het borstbeen. Het gevolg is een vervelende pijn op de borst dat soms kan voelen alsof er iets met het hart mis is.

syndroom van tietze ribben pijn borst borstbeen

Het syndroom van Tietze is een relatief onbekende reumatische aandoening. Omdat de klachten die de aandoening veroorzaakt soms lijken op het gevoel van een hartaanval, is het van groot belang dat een specialist de klachten beoordeelt.


OEFENPROGRAMMA
Syndroom van Tietze

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

Aan de voorzijde van ons lichaam wordt de borstkas (ribbenkast) gevormd door de ribben en het borstbeen. De ribben zijn via kraakbenige structuren verbonden met het borstbeen. Deze kraakbeen verbindingen, 'cartilago costalis' genoemd, zorgen ervoor dat de ribben wat bewegingsruimte hebben en de borstkas kan uitzetten en krimpen.

Als het kraakbeen tussen een of meerdere ribben en het borstbeen ontstoken is en er daarbij een zwelling van het kraakbeen optreedt, dan spreken we van het syndroom van Tietze. Wanneer er geen zwelling optreedt, of het kraakbeen van de ribben aan de rugzijde ontstoken is, dan spreken we van costochondritis.

Oorzaak en ontstaanswijze

De oorzaak is vooralsnog onbekend. Er zijn echter wel factoren die in verband worden gebracht met het ontstaan van het syndroom van Tietze:

 • Fysieke inspanning.
 • Verkeerde houding (bijvoorbeeld een voorovergebogen houding met bolle rug en schouders naar voren).
 • Overbelasting of trauma (bijvoorbeeld een val of stoot tegen de borst).
 • Zwangerschap.
 • Luchtweginfectie.
 • Emotionele (in)spanningen.
 • Stress.
 • Herhaalde bewegingen die de ribbenkast uitzetten waardoor er krachten op het kraakbeen van de ribben inwerken (bijvoorbeeld bij diep ademen, veel hoesten of veelvuldig de keel schrapen).


Men vermoedt dat mensen met reumatische aandoeningen in de familie een verhoogde kans hebben op het krijgen van Tietze. Andere factoren die een verhoogd risico opleveren zijn: houdingsafwijkingen, beperkte spierkracht, bewegingsangst en een lage belastbaarheid.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Bij het syndroom van Tietze is vaak één kraakbeen verbinding tegelijk aangedaan. Meestal gaat het om de tweede of derde rib. De pijn zit meestal aan één kant. Hieronder een opsomming van de belangrijkste symptomen:

 • Pijn op de borst ter hoogte van het borstbeen.
 • Zwelling van het kraakbeen.
 • De pijn kan fel van aard zijn en komt in aanvalsgolven.
 • Mogelijk roodheid van de huid boven de ontsteking.
 • Drukpijn op het ontstoken kraakbeen.
 • Hoesten, niezen of diep inademen is extra pijnlijk.
 • Soms uitstralende pijn naar de ribben, de arm, de schouder of de buik.
 • Wanneer we het bovenlichaam bewegen zorgt dit voor extra druk of trekkracht op de ribben en het kraakbeen. Dit kan de pijn verergeren.
 • De ribbenkast beweegt ook mee met de armbewegingen die we maken. Daarom kunnen bepaalde bewegingen van de arm de klachten provoceren.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. In het bloed worden vooralsnog geen afwijkingen gevonden. Met behulp van röntgenfoto's is bij Tietze een zwelling waarneembaar aan de onderzijde van het borstbeen.

Behandeling en herstel

Omdat men nog geen echte behandeling heeft gevonden voor de aandoening, is de behandeling er vaak op gericht de pijn te verlichten. Patiënten krijgen daarom vaak pijnstillers of ontstekingsremmers. Soms worden er injecties op de plaats van de ontsteking toegediend.

Meestal verdwijnen de klachten weer vanzelf binnen enkele maanden. Echter kan de aandoening ook een chronische vorm aannemen, waardoor men jarenlang last heeft. Soms gaan de klachten nooit helemaal over.

De fysiotherapeut helpt bij het aannemen van een betere houding. Hierdoor komt er minder druk op de pijnlijke kraakbeen verbindingen te staan. Andere technieken zijn het rekken van de pectoralis major spier en het versterken van de rhomboideus spieren die zich tussen de schouderbladen bevinden. Ook ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen van meerwaarde zijn.

Advies

Oefeningen

Volg het oefenprogramma met speciaal samengestelde oefeningen voor het syndroom van Tietze.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

tietze costochondritis anatomie ribben kraakbeen cartilago costalis

Referenties
Albarran, J.W. & Tagney, J. (2007). Chest Pain. Advanced assessment and management skills. Blackwell Publishing.
Haga, P., Biesen-’t Riet, J. van der & Broekema, A. (2008). Protocol syndroom van Tietze en costochondritis. Oefentherapeuten Mensendieck.
Lawless, C.E. (2011). Sports cardiology essentials: Evaluation, management and case studies. Springer: New York, Dordrecht, Heidelberg, London.
Proulx, A.M. & Zyrd, T.W. (2009). Costochondritis: Diagnosis and treatment. Am Fam Physician. 2009 Sep 15;80(6):617-20.

Deel dit artikel:


syndroom van tietze ribben pijn borst borstbeen
tietze costochondritis anatomie ribben kraakbeen cartilago costalis

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF