Gekneusde of gebroken rib
Ribcontusie / ribfractuur

Het skelet bestaat bij de meeste mensen uit 24 ribben. De ribben hebben een beschermende functie en zijn onmisbaar voor de werking van de longen. Letsel aan de ribben kan tot flinke pijn tijdens het bewegen en ademen leiden.

ribben vooraanzicht borstbeen kraakbeen zwevende rib

De ribben worden ook wel 'costae' genoemd. Het zijn de botten die samen de borstkas (ribbenkast) vormen. De borstkas beschermt het hart en de longen in de borstholte en maakt daarnaast de ademhaling mogelijk.


Beschrijving van de aandoening gekneusde of gebroken rib

Er is een onderscheid in gekneusde ribben en gebroken ribben. Bij de gekneusde rib (ribcontusie) is de rib en/of het omliggende weefsel beschadigd. Wanneer een rib daadwerkelijk breekt, is sprake van een ribfractuur.

Oorzaak en ontstaanswijze gekneusde of gebroken rib

Letsels aan de ribben ontstaan meestal door een ongeluk, val of stoot tegen de ribbenkast. Wanneer er sprake is van osteoporose (botontkalking) kan een lichte por of hard hoesten of niezen al tot een breuk leiden.

Klachten en verschijnselen: symptomen gekneusde of gebroken rib

Klachten die horen bij een gekneusde of gebroken rib zijn:

  • Pijn op de plaats van het letsel.
  • Druk op de rib(en) is pijnlijk (bijvoorbeeld ook bij liggen).

  • Bewegingen van de borstkas zijn pijnlijk (draaien, buigen).

  • (Scherpe) pijn bij diep inademen.
  • Pijn bij hoesten en niezen.
  • Soms is de ademhaling verstoord (kortademig, benauwdheid).
  • Er kan een bloeduitstortingen aanwezig zijn.


Bij een gebroken rib is er mogelijk een vervorming van de borstkas te zien. Er kan ook een trapje in het verloop van een rib gevoeld worden. Wanneer er lucht onder de huid zit (een knisperend gevoel onder de huid) kan er sprake zijn van een klaplong.

Diagnose gekneusde of gebroken rib

Soms veroorzaakt een gebroken rib maar weinig klachten. In veel gevallen is het moeilijk om een breuk van een van de ribben vast te stellen. Als er een verdenking is van een fractuur (breuk) kunnen er röntgenfoto's gemaakt worden.

Op een gewone foto van de longen wordt een gebroken rib vaak over het hoofd gezien. Met echografie is dit vaak beter te zien. Er wordt ook gekeken of er sprake is van een klaplong (pneumothorax).

Behandeling en herstel gekneusde of gebroken rib

In de meeste gevallen geneest een gekneusde of gebroken rib spontaan. Pijnstillers worden voorgeschreven tegen de pijn en wanneer men veel moet hoesten kan de huisarts iets voorschrijven wat de hoestprikkel dempt.

Wanneer de patiënt veel pijn heeft kan een groot pleisterverband de ademhalingsbewegingen van de ribben ondersteunen.

Het is belangrijk dat de patiënt diep ademhaalt waarbij de longen volledig uitzetten. Dit om een longontsteking te voorkomen.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

ribben achteraanzicht rug zwevende rib aanhechting

Referenties

Deel dit artikel:


ribben vooraanzicht borstbeen kraakbeen zwevende rib
ribben achteraanzicht rug zwevende rib aanhechting

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF