Sinus tarsi syndroom
Lateraal subtalair impingement syndroom

De sinus tarsi is een soort van tunnel die in de voet tussen de voetwortelbeentjes loopt. Deze tunnel begint net voor de buitenste enkelknobbel en loopt dan schuin naar binnen toe. Wanneer de structuren die zich hier bevinden klachten geven, dan spreken we van het sinus tarsi syndroom.

voet sinus tarsi syndroom tunnel

Bij het sinus tarsi syndroom zijn de weefsels in en/of rondom de sinus tarsi aangedaan. Hierdoor ontstaan klachten als pijn, instabiliteit en tintelingen aan de buitenkant van de enkel/voet.


Beschrijving van de aandoening

Door de sinus tarsi tunnel lopen banden, bloedvaatjes en zenuwtakjes. Net buiten de sinus tarsi lopen pezen en bevindt zich een gewrichtskapsel. Wanneer deze overbelast raken, ontstaan er klachten.

Mensen met het sinus tarsi syndroom hebben last van pijn aan de buitenzijde van de enkel. Deze pijn voelt dof, stekend of brandend. Dat neemt toe wanneer de voet zwaarder belast wordt of wanneer bepaalde bewegingen met de voet gemaakt worden. Ook kan de enkel stijver en instabieler aanvoelen.

Oorzaak en ontstaanswijze

Het sinus tarsi syndroom kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld, wanneer er een afwijking van de voet aanwezig is waardoor deze sterk naar binnen toe kantelt. Dit is bij platvoeten het geval en daardoor kunnen de structuren in en rond de sinus tarsi overbelast raken. Omdat dit gebeurt bij elke stap, ontstaat een chronische irritatie of ontsteking.

De aandoening komt het vaakst voor bij mensen die (meerdere keren) de enkel verzwikt hebben. Men gaat uit van zo’n 70% van alle gevallen. Vaak zijn het dus actieve sporters die deze aandoening krijgen. Maar ook mensen met overgewicht en reumatoïde artritis lopen een verhoogd risico.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die zich kunnen voordoen bij het sinus tarsi syndroom zijn:

  • Pijn aan de buitenzijde van de voet/enkel (dof, brandend, tintelend, stekend).
  • Verergering van de klachten bij lopen op oneffen terrein. Moeite met lopen op oneffen ondergrond.
  • Pijn bij het naar beneden of naar binnen bewegen van de voet.
  • Vermindering van de klachten bij dragen van stevige, hoge schoenen.
  • Stijfheid.
  • Instabiel gevoel in de voet.
  • Plaatselijke zwelling.

Diagnose

Bij klachten ter hoogte van de sinus tarsi, zal de arts of fysiotherapeut vragen wat de klachten zijn en hoe deze zijn ontstaan. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij drukken op de sinus tarsi pijnlijk is. Ook zal gekeken worden naar de stand van de voeten. Hierbij wordt met name gelet op het naar binnen kantelen van de voet en de aanwezigheid van een platvoet.

Wanneer de voet en enkel op beweeglijkheid worden onderzocht, dan is naar beneden en naar binnen bewegen van de voet pijnlijk. Dit kan ook het geval zijn bij naar boven en naar buiten bewegen van de voet.

Op een röntgenfoto kan gekeken worden of er degeneratieve afwijkingen zichtbaar zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij artrose of reumatoïde artritis. Een MRI of CT-scan kan duidelijk maken welke structuren in of rond de sinus tarsi precies zijn aangedaan.

Behandeling en herstel

Wanneer sprake is van een afwijkende voetstand, kan deze ondersteund worden met goed passend schoeisel en een steunzool. Een podotherapeut kan daarbij helpen. Daarnaast is het belangrijk om de stabiliteit van de enkel te trainen om (herhaaldelijk) omzwikken te voorkomen. Ook dienen stijve gewrichten weer beweeglijk gemaakt te worden. Zo nodig kan een injectie met ontstekingsremmer en pijnstiller helpen. Om een optimaal resultaat te behalen, is het vaak nodig om meerdere van bovenstaande behandelingen te combineren.

Het kan gebeuren dat dit allemaal niet voldoende is en een operatie nodig is. Tijdens de operatie wordt de sinus tarsi schoongemaakt. Na de operatie moet er twee weken op krukken gelopen worden met een speciale schoen. Hierna kan de belasting op de voet weer rustig aan worden opgebouwd. Dit kan onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

voet sinus tarsi syndroom talus calcaneus

Referenties
Brukner, P. & Khan, K. (2016). Clinical sports medicine (Nederlandse bewerking). 4th edition. Michel van Troost. PreVision, Eindhoven.
Brukner, P. & Khan, K. (2010). Clinical sports medicine. McGraw-Hill: Australia. 3e druk.
Helgeson, K. (2009). Examination and Intervention for Sinus Tarsi Syndrome. North American Journal of Sports Physical Therapy. Volume 4, Number 1. Feb. 2009.
Wees, Ph.J. van der, Lenssen, A.F., Feijts, Y.A.E.J., Bloo, H., Moorsel, S.R. van, Ouderland, R., Opraus, K.W.F., Rondhuis, G., Simons, A., Swinkels, R.A.H.M., Vaes, P., Verhagen, E., Hendriks, H.J.M., Bie, R.A. de (2006). KNGF-richtlijn. Enkelletsel. Jaargang 116. Nummer 5. Update klinimetrie 2017.

Deel dit artikel:


voet sinus tarsi syndroom tunnel
voet sinus tarsi syndroom talus calcaneus

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF