Sinus tarsi syndroom
Inklemming in de enkel, lateraal subtalair impingement syndroom
De sinus tarsi is een soort van tunnel die in de voet tussen de voetwortelbeentjes loopt. Deze tunnel begint net voor de buitenste enkelknobbel en loopt dan schuin naar binnen toe. Wanneer de structuren in of rond deze tunnel klachten geven, dan is sprake van het sinus tarsi syndroom. Er ontstaan dan pijn, instabiliteit en tintelingen aan de buitenkant van de enkel/voet.

OEFENPROGRAMMA
Sinus tarsi syndroom
Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »
Beschrijving van de aandoening
Het sinus tarsi syndroom kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld, wanneer er een afwijking van de voet aanwezig is waardoor deze sterk naar binnen toe kantelt. Dit is bij platvoeten het geval. De structuren in en rond de sinus tarsi raken hierdoor overbelast. Omdat dit gebeurt bij elke stap, ontstaat een chronische irritatie of ontsteking.
Mensen met het sinus tarsi syndroom hebben last van pijn aan de buitenzijde van de enkel. Deze pijn voelt dof, stekend of brandend aan. Dat neemt toe wanneer de voet zwaarder belast wordt of bij bepaalde bewegingen van de voet. Ook voelt de enkel vaak stijver en instabieler aan.
Oorzaak en ontstaanswijze
Het sinus tarsi syndroom kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld, wanneer er een afwijking van de voet aanwezig is waardoor deze sterk naar binnen toe kantelt. Dit is bij platvoeten het geval en daardoor kunnen de structuren in en rond de sinus tarsi overbelast raken. Omdat dit gebeurt bij elke stap, ontstaat een chronische irritatie of ontsteking.
De aandoening komt het vaakst voor bij mensen die (meerdere keren) de enkel verzwikt hebben. Men gaat uit van zo’n 70% van alle gevallen. Vaak zijn het dus actieve sporters die deze aandoening krijgen. Maar ook mensen met overgewicht en reumatoïde artritis lopen een verhoogd risico.
Klachten en verschijnselen: symptomen
Klachten die zich kunnen voordoen bij het sinus tarsi syndroom zijn:
- Pijn aan de buitenzijde van de voet/enkel (dof, brandend, tintelend, stekend).
- Verergering van de klachten bij lopen op oneffen terrein.
- Pijn bij het naar beneden of naar binnen bewegen van de voet.
- Stijfheid.
- Instabiel gevoel in de voet.
- Plaatselijke zwelling.
- Vermindering van de klachten bij dragen van stevige, hoge schoenen.
Diagnose
Bij klachten zal de arts of fysiotherapeut vragen wat de klachten zijn en hoe deze zijn ontstaan. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij gekeken wordt naar drukpijn drukpijn op de sinus tarsi en naar de stand van de voeten. Hierbij wordt met name gelet op het naar binnen kantelen van de voet en de aanwezigheid van een platvoet.
Wanneer de voet en enkel op beweeglijkheid worden onderzocht, dan is naar beneden en naar binnen bewegen van de voet pijnlijk. Dit kan ook het geval zijn bij naar boven en naar buiten bewegen van de voet.
In sommige gevallen zijn op een röntgenfoto degeneratieve afwijkingen zichtbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij artrose of reumatoïde artritis. Een MRI of CT-scan kan duidelijk maken welke structuren in of rond de sinus tarsi precies zijn aangedaan.
Behandeling en herstel
Wanneer sprake is van een afwijkende voetstand, kan deze ondersteund worden met goed passend schoeisel en een steunzool. Een podotherapeut kan daarbij helpen. Daarnaast is het belangrijk om de stabiliteit van de enkel te trainen om (herhaaldelijk) omzwikken te voorkomen. Ook moeten stijve gewrichten weer beweeglijk gemaakt worden. Een eventuele injectie met ontstekingsremmer en pijnstiller verminderen de klachten. Om een optimaal resultaat te behalen, is het vaak nodig om meerdere van bovenstaande behandelingen te combineren.
Het kan gebeuren dat dit allemaal niet voldoende is en een operatie volgt. Tijdens de operatie wordt de sinus tarsi schoongemaakt. Na de operatie moet er twee weken op krukken gelopen worden met een speciale schoen. Hierna kan de belasting op de voet weer rustig aan worden opgebouwd. Dit kan onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Advies
Oefeningen
Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor het sinus tarsi-syndroom.
U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

Referenties
Brukner, P. & Khan, K. (2016). Clinical sports medicine (Nederlandse bewerking). 4th edition. Michel van Troost. PreVision, Eindhoven.
Brukner, P. & Khan, K. (2010). Clinical sports medicine. McGraw-Hill: Australia. 3e druk.
Helgeson, K. (2009). Examination and Intervention for Sinus Tarsi Syndrome. North American Journal of Sports Physical Therapy. Volume 4, Number 1. Feb. 2009.
Wees, Ph.J. van der, Lenssen, A.F., Feijts, Y.A.E.J., Bloo, H., Moorsel, S.R. van, Ouderland, R., Opraus, K.W.F., Rondhuis, G., Simons, A., Swinkels, R.A.H.M., Vaes, P., Verhagen, E., Hendriks, H.J.M., Bie, R.A. de (2006). KNGF-richtlijn. Enkelletsel. Jaargang 116. Nummer 5. Update klinimetrie 2017.
Deel dit artikel:

