Cervicaal facetsyndroom
Pijn aan de facetgewrichten van de nek

De facetgewrichten zijn kleine gewrichtjes van de wervelkolom. Ze verbinden de op elkaar gestapelde wervels met elkaar en zorgen ervoor dat de nek kan bewegen. Pijn aan de facetgewrichten wordt aan de achterkant van de nek - meestal aan één zijde - gevoeld en kan uitstralen naar de schouder.

nek facetgewrichten achter aanzicht cervicaal

Elke wervel van de wervelkolom vormt samen met een boven- en/of onderliggende wervel twee facetgewrichten. De gewrichtsvlakken, die zowel links als rechts van de wervel zitten, hebben een laagje kraakbeen en zijn omgeven door gewrichtskapsel.


OEFENPROGRAMMA
Cervicaal facetsyndroom

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

Bij het cervicaal facetsyndroom zijn één of meer facetgewrichten aangedaan. Verschillende nekbewegingen kunnen de gewrichtsvlakken in elkaar drukken of de kapsels juist op rek brengen. Meestal is maar één facetgewricht aangedaan, waardoor de pijn zich ook maar aan één zijde van de achterkant van de nek bevindt. De klachten ontstaan door beschadiging, ontstekingsactiviteit of artrose van de facetgewrichten.

Oorzaak en ontstaanswijze

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die passen bij een cervicaal facetsyndroom zijn:

  • Nekpijn, meestal links óf rechts van het midden (aan de achterzijde).
  • De pijn kan uitstralen richting de schouder of het achterhoofd.
  • Pijn bij het achteroverbuigen en/of volledig draaien van het hoofd.
  • De beweeglijkheid van de nek kan beperkt zijn.


Normaal gesproken zijn er geen neurologische verschijnselen, zoals tintelingen of uitval van spieren of gevoel.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Röntgenfoto's leveren meestal weinig op en worden alleen ingezet om andere mogelijke bronnen van pijn op te sporen. Wanneer er onduidelijkheid is over de diagnose kan een facetgewrichtblokkade overwogen worden.

Bij een facetgewrichtblokkade spuit men door middel van een injectie een plaatselijke verdoving en een steroïde (ontstekingsremmer) in het facetgewricht. Als de pijn verdwijnt, dan is het facetgewricht waarschijnlijk de boosdoener.

Behandeling en herstel

De fysiotherapeutische behandeling is er over het algemeen op gericht de beweeglijkheid van de facetgewrichten te verbeteren en de pijn te verminderen. Dit gebeurt aan de hand van mobilisaties en oefentherapie.

Advies

Oefeningen

De oefeningen moeten geleidelijk worden opgebouwd. Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor het cervicaal facetsyndroom.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

nek facetgewrichten zijaanzicht lateraal
nek facetgewrichten zijaanzicht lateraal discus

Referenties
CBO (2012). Aspecifieke klachten arm, nek en/of schouders (KANS). Concept richtlijn.
Cleland, J.A. & Koppenhaver, S. (2011). Netter's orthopaedic clinical examination: an evidence-based approach. 2nd ed. Philadelphia: Saunders Elsevier.

Deel dit artikel:


nek facetgewrichten achter aanzicht cervicaal
nek facetgewrichten zijaanzicht lateraal
nek facetgewrichten zijaanzicht lateraal discus

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF