Cervicaal facetsyndroom
Pijn aan de facetgewrichten van de nek

De facetgewrichten zijn kleine gewrichtjes van de wervelkolom. Ze verbinden de op elkaar gestapelde wervels met elkaar en zorgen ervoor dat de nek kan bewegen. Pijn aan de facetgewrichten wordt aan de achterkant van de nek - meestal aan één zijde - gevoeld en kan uitstralen naar de schouder.

nek facetgewrichten achter aanzicht cervicaal

Elke wervel van de wervelkolom vormt samen met een boven- of onderliggende wervel twee facetgewrichten. De gewrichtsvlakken, die zowel links als rechts van de wervel zitten, zijn bekleed met kraakbeen en worden omgeven door gewrichtskapsel.


OEFENPROGRAMMA
Cervicaal facetsyndroom

Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »

Beschrijving van de aandoening

Bij het cervicaal facetsyndroom zijn één of meer facetgewrichten aangedaan. Verschillende nekbewegingen kunnen de gewrichtsvlakken inelkaar drukken of juist de kapsels op rek brengen. Meestal is maar één facetgewricht aangedaan, waardoor de pijn zich ook maar aan één zijde van de achterkant van de nek bevindt. De klachten ontstaan door beschadiging, ontstekingsactiviteit of artrose (slijtage) van de facetgewrichten.

Oorzaak en ontstaanswijze

Klachten en verschijnselen: symptomen

  • Nekpijn, meestal links óf rechts van het midden (aan de achterzijde).
  • De pijn kan uitstralen naar de schouder of het achterhoofd.
  • Pijn bij het achteroverbuigen en/of volledig draaien van het hoofd.
  • De beweeglijkheid in deze richtingen kan beperkt zijn.


Normaal gesproken zijn er geen neurologische verschijnselen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Wanneer er onduidelijkheid is over de diagnose kan een facetgewrichtblokkade overwogen worden. Röntgenfoto's leveren meestal weinig op en worden alleen ingezet als men andere mogelijke bronnen van pijn wil opsporen.

Bij een facetgewrichtblokkade spuit men door middel van een injectie een plaatselijke verdoving en een steroïde (ontstekingsremmer) in het facetgewricht. Hiermee probeert men de pijn te verminderen en zo tegelijkertijd te onderzoeken of het geïnjecteerde facetgewricht de bron van de pijn is. Als de pijn verdwijnt, kan er met redelijke zekerheid vanuit gegaan worden dat het facetgewricht de boosdoener is.

Behandeling en herstel

De fysiotherapeutische behandeling is er over het algemeen op gericht de beweeglijkheid van de facetgewrichten te verbeteren en de pijn te verminderen. Dit gebeurt aan de hand van passieve mobilisaties en (actieve) oefentherapie.

Advies

Oefeningen

De oefeningen dienen geleidelijk te worden opgebouwd. Bekijk hier het oefenprogramma met oefeningen voor het cervicaal facetsyndroom.


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

nek facetgewrichten zijaanzicht lateraal
nek facetgewrichten zijaanzicht lateraal discus

Referenties
CBO (2012). Aspecifieke klachten arm, nek en/of schouders (KANS). Concept richtlijn.
Cleland, J.A. & Koppenhaver, S. (2011). Netter's orthopaedic clinical examination: an evidence-based approach. 2nd ed. Philadelphia: Saunders Elsevier.

Deel dit artikel:


nek facetgewrichten achter aanzicht cervicaal
nek facetgewrichten zijaanzicht lateraal
nek facetgewrichten zijaanzicht lateraal discus

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF