Pronator teres syndroom

Het pronator teres syndroom is een aandoening waarbij één van de zenuwen van de onderarm bekneld raakt. Hierbij speelt een specifieke onderarmspier een belangrijke rol. Klachten die ontstaan bij het pronator teres syndroom zijn pijn, gevoelsverlies en verminderde kracht in de hand.

onderarm pronator teres syndroom spier nervus medianus zenuw


Beschrijving van de aandoening

De zenuw in de onderarm die bekneld raakt bij het pronator teres syndroom noemen we de nervus medianus. De spier pronator teres speelt daarbij een belangrijke rol. Dit is de spier in de onderarm die de handpalm naar binnen draait.

Wanneer spieren vaak en op een krachtige manier aanspannen, worden zij groter en dikker. Dit is meestal een positief effect van training. Maar kan in geval van de pronator teres ook voor problemen zorgen. De nervus medianus loopt namelijk door of vlak langs de pronator teres spier. Wanneer deze spier te sterk ontwikkelt is, kan de zenuw hierdoor bekneld raken.

Gevolg hiervan is dat klachten ontstaan in het verzorgingsgebied van de zenuw. Mensen met het pronator teres syndroom, hebben last van pijn aan de palmzijde van de onderarm en gevoelsverlies in de duim, wijsvinger, middelvinger en ringvinger. Ook is vaak sprake van vermindering van kracht in de duim. De klachten nemen meestal af wanneer de arm een tijdje niet (krachtig) gebruikt wordt.

Oorzaak en ontstaanswijze

Meestal is het pronator teres syndroom het gevolg van overontwikkeling van de pronator teres spier bij mensen die hem veelvuldig en krachtig gebruiken. Schroevendraaien of sporten als golf en tennis zijn hier een voorbeelden van. De medianus zenuw raakt hierdoor geprikkeld. Ook kunnen er op deze plek bindweefselstrengen hinderlijk aanwezig zijn of zorgt een directe klap op de onderarm voor irritatie van de zenuw.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Kenmerkende klachten voor het pronator teres syndroom zijn:

  • Pijn aan palmzijde van onderarm.
  • Gevoelsverlies in onderarm, duim, wijs-, middel- en ringvinger.
  • Krachtsvermindering van onderarm en duim.
  • De klachten nemen af in rust.
  • Handelingen waarbij de handpalm naar beneden is gedraaid, zoals typen en schroevendraaien, verergeren de klachten.

Diagnose

Een arts of fysiotherapeut zal vragen naar de klachten en de manier waarop deze zijn ontstaan. Daarna vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Daarbij kijkt men naar de kracht van de spieren en het gevoel in de onderarm en vingers. Ook wordt getest of de klachten toenemen als de pronator teres aanspant. Wanneer iets onder de elleboog getikt wordt, stimuleert dit de zenuw en wekt dit tintelingen op.

Bij twijfel kan een MRI-scan of elektromyografie (EMG) gemaakt worden. Bij een MRI kijkt de arts naar de mogelijke oorzaak van de beknelling. Een EMG meet de snelheid waarmee een zenuw signalen doorgeeft. Bij een beknelde zenuw neemt de geleidingssnelheid af.

Behandeling en herstel

Rust nemen vermindert de klachten. Eventueel ondersteunt met een spalk, medicatie en (hand)fysiotherapie. De (hand)fysiotherapeut zal proberen de pronator teres tot ontspanning te brengen zodat de druk op de zenuw vermindert.

Wanneer na een tijdje (drie tot zes maanden) nog geen of onvoldoende verbetering te merken is, kan een operatie wellicht uitkomst bieden. Tijdens deze operatie maakt de chirurg de zenuw vrij waardoor de klachten verdwijnen. Na de operatie kan de arm weer snel wordt gebruikt. Belangrijk daarbij is de adviezen van de (hand)fysiotherapeut op te volgen.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

onderarm pronator teres spier medianus zenuw syndroom

Referenties
Dididze, M., Tafti, D. & Sherman A.l. (2021). Pronator Teres Syndrome. StatPearls Publishing LLC..

Deel dit artikel:


onderarm pronator teres syndroom spier nervus medianus zenuw
onderarm pronator teres spier medianus zenuw syndroom

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF