Hoofdpijn door medicijnen
Medicatie-afhankelijke hoofdpijn / rebound hoofdpijn

Als iemand minstens 15 dagen per maand hoofdpijn heeft en hiervoor vaak medicijnen inneemt, dan kan er sprake zijn van medicijnafhankelijke hoofdpijn. De hoofdpijn wordt dan juist veroorzaakt of in stand gehouden door de medicijnen.

hoofd hoofdpijn medicijnen medicijnafhankelijk pijnlocatie

Andere vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn.


Beschrijving van de aandoening

Bij ernstige hoofdpijn ligt het voor de hand gebruik te maken van pijnstillers. Mensen die veel pijnstillers slikken en ze zelfs gebruiken om te voorkomen dat de hoofdpijn terugkomt, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van medicijnafhankelijke hoofdpijn. Het risico bestaat dat de hoofdpijn in stand wordt gehouden door de medicijnen. Hierdoor komt men in een vicieuze cirkel terecht, met (bijna) dagelijks terugkerende hoofdpijn.

Oorzaak en ontstaanswijze

Dagelijks of veelvuldig (minstens 2 dagen per week) gebruik van pijnstillers of middelen tegen migraine of een ander soort hoofdpijn kan tot medicijnafhankelijke hoofdpijn leiden.

Klachten en verschijnselen: symptomen

De hoofdpijn is al langer dan 3 maanden aanwezig. De pijn kan bijna dagelijks aanwezig zijn en duurt de hele dag. Verder kunnen de klachten in wisselende mate aanwezig zijn en is er geen vast patroon bekend. Wanneer het medicijngebruik gestopt wordt, neem de hoofdpijn in sommige gevallen eerst toe. Dit is vergelijkbaar met hoofdpijn die ontstaat na het gebruik van veel cafeïne dat in koffie en energiedrankjes zit. Bij sommige mensen treden na he stoppen ontwenningsverschijnselen op. Deze klachten verdwijnen na een tijdje weer.

Diagnose

Meestal is de diagnose medicijnafhankelijke hoofdpijn eenvoudig te stellen door de huisarts. Soms vraagt deze om een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierin wordt opgeschreven wanneer de hoofdpijn optreedt, hoe vaak dit gebeurt en wat hieraan vooraf is gegaan. Neem bij twijfel of ernstige hoofdpijnklachten altijd contact op met uw huisarts of specialist.

Behandeling en herstel

Het medicijngebruik dient teruggedrongen te worden. Goede informatie aan de patiënt kan ervoor zorgen dat de klachten snel verminderen. De huisarts kan hierbij helpen.

Advies

Neem bij twijfel of ernstige hoofdpijnklachten altijd contact op met uw huisarts of specialist.


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.


Referenties
Nugteren, K. van & Winkel, D. (2012). Onderzoek en behandeling van de nek. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


hoofd hoofdpijn medicijnen medicijnafhankelijk pijnlocatie

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF