SLAP laesie
Superior labral anterior-posterior laesie / labrum scheur

Het labrum is een bindweefselring in de schouder. Op deze ring hecht de pees van de biceps spier aan. Bij een SLAP laesie is het gedeelte van het labrum gescheurd waar de biceps pees op vast zit.

schouder labrum biceps

SLAP laesies komen vaak voor bij bovenhandse sporters door het veelvuldig bovenhands bewegen van de arm. Daarnaast kan er ook acuut een SLAP laesie ontstaan na bijvoorbeeld een val op gestrekte arm.


Beschrijving van de aandoening

De schouder bestaat uit het schouderblad (scapula), de bovenarm (humerus) en het sleutelbeen (clavicula). De schouderkom, ook wel glenoid genoemd, is een gedeelte van het schouderblad. Omdat de schouderkom in verhouding met de schouderkop erg klein en ondiep is, zit het labrum aan de rand van de kom. Deze extra rand zorgt ervoor dat de kom 50% dieper wordt waardoor de schouderkop beter in de kom past. Dit geeft meer stabiliteit aan het schoudergewricht.

Op het labrum hechten verschillende banden en spieren aan. De belangrijkste is de biceps (spierbal) pees die bovenaan vast zit op het labrum. Bij een SLAP laesie is het gedeelte van het labrum gescheurd waar de biceps pees aanhecht. Dit is vaak het gevolg van de grote trekkrachten die de biceps spier op het labrum kan geven. Als de scheur groter wordt kan er zelfs een flap ontstaan, waarbij het labrum volledig los zit van de schouderkom.

Gradaties
Er zijn verschillende gradaties in SLAP laesies:

Type 1
Degeneratieve afwijkingen (als gevolg van achteruitgang van het weefsel) zorgen voor wat scheurtjes in het labrum. Bij dit type zit het labrum nog vast op de schouderkom.

Type 2
Bij type 2 is er sprake van een lengte scheur in het labrum waarbij de aanhechting van de biceps los zit van de schouderkom. Dit kan voor instabiliteits gevoel zorgen.

Type 3
Bij dit type is de zogenaamde “bucket handle” scheur aanwezig. Dat wil zeggen dat de lengte scheur een flap scheur is. Deze flap kan bewegen en tussen het gewricht komen zitten.

Type 4
Hierbij is de bucket handle scheur groter en loopt door de biceps pees heen. Hierbij wordt dus ook de biceps pees gespleten.

Oorzaak en ontstaanswijze

Scheuren in het labrum kunnen o.a. ontstaan door degeneratieve aandoeningen. Hieronder valt bijvoorbeeld het normale verouderingsproces, waardoor het weefsel kleine beschadigingen kan krijgen. Bij bovenhandse sporters zoals tennis, volleybal en het werpen tijdens honkbal kunnen deze beschadigingen eerder optreden.

Door de stand van de schouder bij bijvoorbeeld het werpen kan het labrum ook klem komen te zitten tussen de schouderkom en schouderkop. Wanneer dit gebeurt kan er een scheur optreden in het labrum.

Doordat de pees van de biceps vast zit op het labrum, is het labrum ook gevoelig voor grote trekkrachten. Als de pees vaak en hard aan het labrum trekt kunnen er scheurtjes in het labrum ontstaan. Dit kan ook acuut gebeuren tijdens een val op een gestrekte arm, of tijdens een val ergens vanaf. Bijvoorbeeld bij een val van een trap waarbij je jezelf tegen wil houden aan de trapleuning die boven je is.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Bij SLAP laesies die acuut ontstaan kan een scherpe pijn gevoeld worden in de schouder, waarna de schouder minder goed te bewegen is. De pijn zit dan vaak diep in de schouder.

Bij SLAP laesies die geleidelijk ontstaan is deze scherpe pijn in de schouder bewegingsafhankelijk, maar voornamelijk bij bovenhandse activiteiten. Men kan ook het gevoel hebben alsof er iets klem zit tijdens het bewegen boven schouder hoogte.

De belangrijkste symptomen bij een SLAP laesie:

  • Scherpe pijn in de schouder, meestal bij bovenhandse bewegingen.
  • Het gevoel alsof er iets klem komt te zitten in de schouder.
  • Klikken / knoepen/ knak geluiden.
  • Gevoel van instabiliteit in de schouder.
  • Verminderde bewegingsuitslagen van de schouder.
  • Krachtverlies in de aangedane arm.

Diagnose

Behandeling en herstel

De behandeling van een SLAP laesie kan conservatief (zonder operatie) of operatief zijn. Dit is afhankelijk van de ernst van de klachten. In overleg met uw fysiotherapeut / orthopedisch chirurg wordt een behandelplan opgesteld.

Bij de behandeling wordt voornamelijk gekeken naar de instabiliteit en de functionele beperkingen die de klachten geven. Conservatieve behandeling heeft waar mogelijk de voorkeur. In de meeste gevallen bestaat het behandeltraject daarom ook eerst uit conservatieve behandeling. Na een bepaalde periode wordt geëvalueerd wat het effect van de behandeling is.

De conservatieve behandeling bestaat eerst uit het goed in kaart brengen wat de oorzaak is van de klachten. Dit is vooral van belang bij problemen die niet acuut zijn ontstaan. Als de oorzaak wordt aangepakt is de kans op recidief vele male kleiner. Er wordt goed gekeken hoe het gehele schoudercomplex beweegt. Dit kan geoptimaliseerd worden door de fysiotherapeut. Daarnaast wordt er vaak oefentherapie toegepast om de stabiliteit van de schouder te verbeteren en om de aanhechting van de biceps pees te versterken.

Operatie
Een SLAP laesie type I wordt meestal niet geopereerd. Echter, als de conservatieve behandeling niet helpt, of bij type II, III en IV, kan er besloten worden over te gaan tot operatie.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

schouder labrum biceps pees
schouder labrum gewricht zijaanzicht
schouder slap laesie types 1 2 3 4

Referenties
Cleland, J. (2007). Orthopaedic clinical examination. An evidence-based approach for physical therapists. Philadelphia: Saunders. Elsevier.
Magee, D.J., Zachazewski, J.E., Quillen, W.S., Manske, R.C. (2016). Pathology and intervention in musculoskeletal rehabilitation. Elsevier, 2nd edition.
Wilk, K.E., Reinold, M.M. & Andrews, J.R. (2009). The atlete's shoulder. Philadelphia: Churchill livingstone. Elsevier.

Deel dit artikel:


schouder labrum biceps
schouder labrum biceps pees
schouder labrum gewricht zijaanzicht
schouder slap laesie types 1 2 3 4

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF