Orthopedisch chirurg
Orthopeed

Een orthopedisch chirurg (of orthopeed) is een specialist werkzaam in het ziekenhuis. Een orthopedisch chirurg is gespecialiseerd in het bewegingsapparaat. Hieronder vallen botten, gewrichten, spieren en pezen.

orthopeed orthopedisch chirurg


Wat doet een orthopedisch chirurg?

Een chirurg voert operaties uit. Een orthopedisch chirurg voert operaties uit aan het bewegingsapparaat. Vaak heeft een orthopedisch chirurg een of meerdere specialisaties. Bijvoorbeeld specialisatie van de schouder of heup. Naast opereren kan een orthopedisch chirurg ook advies geven of een injectie plaatsen.

Welke klachten worden behandeld door een orthopedisch chirurg?

Een orthopedisch chirurg behandelt alle klachten aan het bewegingsapparaat. Een botbreuk, nieuwe heup of knie en afgescheurde spieren en pezen zijn hier voorbeelden van. Maar ook een klompvoet bij een kind of een hernia kan geopereerd worden door een orthopedisch chirurg.

Hoe kom je bij een orthopedisch chirurg?

Je kunt alleen een afspraak bij een orthopedisch chirurg krijgen met een verwijsbrief van de huisarts. Of met een verwijsbrief van een andere specialist in het ziekenhuis. Bij klachten aan het bewegingsapparaat kan een huisarts doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg. Vaak zullen de klachten eerst beoordeeld worden door een fysiotherapeut. Wanneer fysiotherapeutische behandeling niet werkt, kan doorverwezen worden. Dit kan al na een eerste onderzoek bij een fysiotherapeut. Maar ook na enkele behandelingen.

Wat kan je verwachten van een afspraak?

Een orthopedisch chirurg stelt vragen en voert een onderzoek uit. Vaak zal aanvullend onderzoek worden aangevraagd. Denk hierbij aan MRI-scan, röntgenfoto's of een echografie.

Bij binnenkomst zal vaak een assistent de eerste gegevens opschrijven. Ook tijdens het gesprek met een orthopedisch chirurg kan een assistent aanwezig zijn. Voornamelijk voor het opschrijven van de antwoorden. Na het gesprek volgt een lichamelijk onderzoek. Hierbij kan uitkleden nodig zijn om het bot of gewricht zichtbaar te maken. Na dit lichamelijk onderzoek worden de resultaten besproken. Hieruit volgt advies, vervolgonderzoek of behandeling.

In sommige gevallen kan direct een röntgenfoto gemaakt worden. Voor het maken van een MRI-scan of echo zal meestal een nieuwe afspraak worden ingepland. Wanneer de behandeling bestaat uit een injectie, wordt dit direct uitgevoerd.

Is er samenwerking tussen een orthopedisch chirurg en andere disciplines?

Ja, een orthopedisch chirurg werkt samen met andere specialisten in het ziekenhuis. Maar ook met fysiotherapeuten. Klachten aan het bewegingsapparaat worden door een fysiotherapeut en/of orthopedisch chirurg behandeld. Ook na een operatie wordt vaak fysiotherapie geadviseerd. Hierdoor gaat het herstel sneller en beter. Bij goede afstemming is een controleafspraak niet altijd noodzakelijk. Dan beslist de fysiotherapeut. Alleen wanneer het herstel niet gaat zoals verwacht, is een controle noodzakelijk.

Een orthopedisch chirurg werkt ook samen met andere specialisten. Bijvoorbeeld bij rugklachten kan er samenwerking met een neuroloog of neurochirurg zijn. Maar ook bij kinderen kan er een samenwerking met een kinderarts zijn. Een orthopedisch chirurg kan naar elke specialist doorverwijzen. Dit gebeurt wanneer hij/zij de klachten niet kan verklaren vanuit zijn of haar vakgebied.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Medisch specialisten

Bekijk hier alle onderwerpen.

orthopeed orthopedisch chirurg

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF