Radioloog
Radiologie

Een radioloog is de medisch specialist die zich met name richt op het stellen van een diagnose met behulp van aanvullend onderzoek. Het bekendste voorbeeld van aanvullend ondezoek is een röntgenfoto.

radioloog radiologie beeldvormend onderzoekDe radioloog maakt gebruik van röntgenfoto's, echo, MRI-scans en CT-scans om te achterhalen waardoor klachten veroorzaakt worden. Op die manier worden organen, botten, spieren en andere weefsels zichtbaar gemaakt en beoordeeld.

Er zijn ook radiologen die zich niet alleen bezighouden met het stellen van een diagnose, maar ook behandelingen uitvoeren. Bijvoorbeeld een dotterbehandeling van een vernauwd bloedvat. Tijdens de behandeling gebruikt de radioloog dan beeldvormende technieken om te controlen of alles volgens plan verloopt. Dit wordt interventieradiologie genoemd.

Een radioloog werkt veel samen met de radiodiagnostisch laborant, deze bedient de meeste apparatuur. Andere artsen vragen de radioloog vaak te helpen bij het stellen van een diagnose door een röntgenfoto of scan te beoordelen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Medisch specialisten

Bekijk hier alle onderwerpen.

radioloog radiologie beeldvormend onderzoek

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF