Plastisch chirurg

Bij de plastisch chirurg denken mensen vaak aan een dokter die iemand er jonger of mooier uit laat zien. Dat is ten dele ook waar. Maar de plastisch chirurg behandelt ook veel lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld bij ernstige verwondingen, aangeboren afwijkingen of misvorming na een ingrijpende operatie. Plastisch betekent hier ‘vormgeven’.

plastisch chirurg plastische chirurgie


Wat doet een plastisch chirurg?

De plastisch chirurg herstelt de vorm en functie van het lichaam door middel van één of operaties. Vorm betekent hoe het lichaamsdeel eruit ziet. Functie betekent hoe het lichaamsdeel werkt.

De naam ‘plastisch chirurg’ is niet volledig. De officiële naam is plastische-, reconstructieve- en handchirurgie. Hieronder een toelichting:

  • Plastische chirurgie: Hieronder valt de cosmetische of esthetische chirurgie en/of het aanpassen van het uiterlijk om de functie van dat lichaamsdeel te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een niet-medisch noodzakelijke borstvergroting. Maar ook aan iemand met brandwonden die last heeft van zijn of haar littekens.
  • Reconstructieve chirurgie: Reconstructie betekent iets herstellen of in de oorspronkelijke staat terugbrengen. Dit laatste lukt helaas niet altijd voor de volle 100%. Vaak wordt wel een bevredigend resultaat bereikt. Voorbeelden van reconstructieve chirurgie zijn het herstellen van een aangeboren afwijking als een hazenlip bij kinderen, ernstige verwondingen na een ongeluk of een borstreconstructie nadat de borst is verwijderd vanwege borstkanker.
  • Handchirurgie: In de hand bevinden zich heel veel pezen, gewrichtsbanden, zenuwen en bloedvaten. De meesten zijn heel erg klein en kwetsbaar. Dit maakt opereren in de hand erg lastig. Daarbij komt nog dat een goed functionerende hand erg belangrijk is om dagelijkse activiteiten uit te voeren. De plastisch chirurg is gewend om heel nauwkeurig te werken. Vandaar dat handproblemen vaak daar terechtkomen.

Hoe ziet een eerste afspraak eruit bij een plastisch chirurg?

Tijdens de eerste afspraak bij de plastisch chirurg zal deze willen weten wat de klachten en verwachtingen zijn. Tijdens een vraaggesprek wordt vaak al veel duidelijk. Soms moet er nog aanvullend onderzoek gedaan worden om te bepalen wat er mogelijk is en welke behandeling of operatie het beste resultaat oplevert. Laat je goed voorlichten over de beste oplossing voor jouw klacht. Dit kan ook betekenen dat de plastisch chirurg een operatie juist afraadt.

Wat kun je doen ter voorbereiding op het eerste bezoek bij een plastisch chirurg?

Een afspraak bij een arts is altijd een beetje spannend. Bereid je daarom goed voor. Door het volgende op te schrijven, vergeet je niets:

  • Welke klachten je hebt, welke behandelingen je al hebt gehad en welke medicijnen je gebruikt. En misschien zijn er nog andere zaken die belangrijk zijn om te vertellen.
  • Een lijstje met vragen die je hebt.
  • Wat wil je bereiken? Denk hier goed over na en bespreek jouw wensen en verwachtingen met de plastisch chirurg.
  • Neem iemand mee uit je directe omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een partner, goede vriend(in) of volwassen kind zijn. Die kan meeluisteren en onthouden wat er allemaal gezegd wordt.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Medisch specialisten

Bekijk hier alle onderwerpen.

plastisch chirurg plastische chirurgie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF