Geriater
Specialist in ouderengeneeskunde

Geriatrie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met het onderzoeken en behandelen van ouderen met ingewikkelde ziekteproblemen. Vaak is sprake van een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. De arts die zich volledig op deze patiënten richt is de geriater.

geriatrie geriater ouderdomsarts


Wat is een geriater?

Een geriater is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de ouderengeneeskunde. De geriater onderzoekt en behandelt mensen die last hebben van gezondheidsproblemen. Deze problemen zijn ontstaan door veroudering. Ook kan de oplopende leeftijd een negatieve invloed hebben op de klachten. Het gaat hier om ouderen die last hebben van meerdere gezondheidsproblemen die niet binnen één medisch specialisme vallen.

Niet iedere oudere patiënt komt dus bij een geriater terecht. Zo is artrose ook een aandoening die vooral bij wat oudere mensen voorkomt. Maar als dit gewrichtsprobleem de enige klacht is, dan is de orthopedisch chirurg de aangewezen specialist. De geriater komt pas in beeld wanneer de patiënt, naast de artrose, bijvoorbeeld ook leidt aan geheugenverlies. Hierdoor vergeet iemand na de operatie met krukken te lopen en kan zodoende dus niet alleen gelaten worden.

Wat doet een geriater?

Hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans is dat er een ouderdomsziekte optreedt. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Parkinson, Alzheimer en evenwichtsproblemen. Ook groeit het risico op het ontwikkelen van meerdere aandoeningen naast elkaar. Dit zorgt vaak voor ingewikkelde ziektebeelden. Daar komt vaak nog bij dat het soms moeilijk is om zelf aan te geven wat er precies aan de hand is.

Het is de taak van de geriater om uit te zoeken wat er mis is èn om een mogelijke oplossing of behandeling voor te stellen. Een volledig herstel zit er helaas niet altijd meer in. De belangrijkste doelen zijn dan het behouden of verbeteren van de zelfstandigheid en de kwaliteit van leven.

Veel voorkomende problemen op het spreekuur van een geriater zijn:

  • Lichamelijke problemen, zoals:

    • Loopproblemen en vallen.
    • Incontinentie (poep- en plasproblemen).
    • Eetproblemen.

  • Psychische problemen, zoals:

    • Geheugenverlies.
    • Verwardheid.
    • Gedragsproblemen.
    • Depressiviteit.

  • Sociale problemen, zoals:

    • Een hobby niet meer uit kunnen oefenen.
    • Niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen.
    • Weinig sociale contacten hebben door ziekte.
    • Het gebruik van veel medicijnen naast elkaar.

  • Een combinatie van klachten.

Hoe kom je bij een geriater terecht?

Net als bij andere medisch specialisten is het de huisarts die doorverwijst naar een geriater. Afhankelijk van de klachten wordt dan een afspraak gemaakt op de polikliniek in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld de valpoli bij loop- en evenwichtsproblemen of op de geheugenpoli bij vergeetachtigheid.

In ernstiger of acute gevallen wordt iemand opgenomen in het ziekenhuis voor verder onderzoek en behandeling.
Daarnaast kan het ook gebeuren dat iemand al in het ziekenhuis opgenomen is voor een ander probleem. Bijvoorbeeld als iemand verward ontwaakt uit de narcose na een operatie. Ook dan wordt de geriater erbij geroepen.

Omdat geriatrische patiënten vaak moeilijk onder woorden kunnen brengen wat er aan scheelt, wordt uitgebreid de tijd genomen om klachten en wensen te bespreken. Dit gebeurt in het bijzijn van de familie, mantelzorgers of andere mensen die dicht bij de patiënt staan.

Waar werkt een geriater?

Een geriater werkt in een ziekenhuis of verpleeghuis. Daar maakt de geriater onderdeel uit van een multidisciplinair team. Dit team bestaat verder uit andere artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, psychologen, verpleegkundigen en activiteitenbegeleiders. Zo’n team is belangrijk, om alle problemen goed aan te pakken. Op die manier krijgt elke patiënt de zorg die hij of zij nodig heeft.

Hoe bereid je jezelf of een naaste voor op het eerste bezoek bij een geriater?

  • Neem iemand mee uit de directe omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een partner, goede vriend(in) of volwassen kind zijn. Die kan meeluisteren en onthouden wat er allemaal gezegd is. Het kan ook nodig zijn dat iemand anders het woord voor je voert.
  • Maak thuis alvast een lijstje met de vragen, maar schrijf ook de klachten in het lichamelijk, geestelijk en sociaal functioneren, de medische voorgeschiedenis, operaties en gevolgde therapieën en gebruikte medicatie op.
  • Denk na over de behandeldoelen die je wilt bereiken en wat je absoluut niet wil dat er gebeurt.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Medisch specialisten

Bekijk hier alle onderwerpen.

geriatrie geriater ouderdomsarts

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF