Huisarts

Een huisarts is een dokter die werkzaam is buiten het ziekenhuis. De meeste andere artsen en dokters werken in het ziekenhuis. Een huisarts werkt in een (groeps)praktijk in een dorp of stad.

huisarts


Een huisarts is meestal het eerste aanspreekpunt wanneer men ziek wordt. Een huisarts houdt van zijn patiënten de ziektegeschiedenis in de gaten. Een huisarts heeft veel algemene medische kennis. Hierdoor kan een huisarts in veel gevallen helpen. Of hij kan gericht doorsturen naar een medisch specialist.

Voordeel van huisarts ten opzichte van een medisch specialist

Een groot voordeel is dat een huisarts de ziektegeschiedenis van zijn patiënten kent. Daarnaast heeft een huisarts kennis over de woonomgeving van de patiënt. Denk hierbij onder andere aan de gezinssituatie. Een medisch specialist kent niet het hele verhaal achter de patiënt.

Afspraak maken bij een huisarts

Voor een afspraak belt men naar de praktijk waar de huisarts werkt. De doktersassistent maakt de afspraak bij de huisarts. Vaak vraagt deze al naar de klacht, dit om een beter beeld te krijgen van de ernst. Het is niet verplicht om dit ook aan de doktersassistent te vertellen. De huisarts beoordeelt de klacht. Wanneer het mogelijk is, wordt deze direct behandeld. Dit kan door advies, medicijnen of een kleine ingreep. Als dit niet kan, zal de huisarts doorverwijzen naar een specialist.

Huisarts in de avond of het weekend

Bij een spoedgeval in de avonden of weekenden kan men terecht bij de huisartsenpost. De huisartsenpost is een locatie waar een huisarts werkzaam is buiten de normale werkuren. Deze huisartsenpost werkt voor een grotere regio. Alle huisartsen uit die regio werken om de beurt op deze locatie. Ook hier neemt doktersassistent de telefoon op en beoordeelt de klacht. Wanneer het met een advies af kan, zal hij dat doen. Alle adviezen worden beoordeeld door de huisarts.

Inschrijven bij een nieuwe huisarts

Het is mogelijk om bij elke huisarts in te schrijven. De huisarts moet ook nieuwe patiënten aannemen. Het is ook altijd toegestaan om van huisarts te wisselen. Het is belangrijk dat men zich op het gemak voelt bij de eigen huisarts. Een huisarts mag maar 2095 patiënten behandelen wanneer hij fulltime werkt (cijfers 2020). Dus wanneer dit aantal bereikt is, kan men niet inschrijven bij de huisarts. De huisarts moet wel werkzaam zijn in de regio waarin zijn patiënten wonen. Dit om zorg aan huis te kunnen bieden wanneer dit nodig is.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Medisch specialisten

Bekijk hier alle onderwerpen.

huisarts

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF