Orthopeed
Orthopedie

Een orthopeed is een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van problemen aan het bewegingsapparaat. Onder het bewegingsapparaat vallen botten, spieren, pezen en gewrichten. Behandeling kan op een operatieve of niet-operatieve manier.

orthopeed orthopedie


Mensen die bij een orthopeed komen, hebben vaak last van pijn en/of een beperking in het lichamelijk functioneren. Zij hebben bijvoorbeeld last van de knie omdat er sprake is van artrose of van een scoliose die rugklachten veroorzaakt.

De orthopeed zal eerst vragen naar de klachten en hoe deze zijn ontstaan. Aan de hand daarvan vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Om een en ander beter te bekijken, kan aanvullend onderzoek gedaan worden. Bijvoorbeeld in de vorm van een röntgenfoto, echografie of MRI-scan. Ook een kijkoperatie behoort tot de mogelijkheden.

Op basis hiervan stelt de orthopeed een behandeling voor. Wanneer er geen operatie nodig is, kan bijvoorbeeld goede voorlichting of medicatie uitkomst bieden. Orthopeden verwijzen ook vaak door naar een fysiotherapeut voor verdere behandeling.

Soms is een operatie de enige uitweg. Bijvoorbeeld wanneer er een gewricht aan vervanging toe is of een botbreuk met platen en schroeven hersteld moet worden. De orthopedisch chirurg voert deze operatie uit. Na de operatie volgt vaak fysiotherapie om weer volledig te herstellen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Medisch specialisten

Bekijk hier alle onderwerpen.

orthopeed orthopedie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF