Neuroloog

Een neuroloog is een medisch specialist op het gebied van aandoeningen van het zenuwstelsel. Dit zijn bijvoorbeeld problemen met de hersenen en zenuwen in het lichaam.

neuroloog neurologie zenuwziekten zenuwstelsel


De neuroloog richt zich op aandoeningen van het centraal en perifeer zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, hersenzenuwen en het ruggenmerg. Tot het perifere zenuwstelsel behoren de zenuwen die in de ledematen en romp terug te vinden zijn.

Problemen waar een neuroloog zich mee bezighoudt zijn bijvoorbeeld krachts- of gevoelsverlies, hersen- en zenuwziekten, hoofdpijn en epilepsie. Veelvoorkomende aandoeningen zijn bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson en het carpaal tunnel syndroom (een aandoening van de hand).

Een bezoek aan de neuroloog

Bij een bezoek aan de neuroloog zal gevraagd worden naar de aanwezige klachten. Daarna zal een lichamelijk onderzoek met verschillende tests volgen om afwijkingen van het zenuwstelsel op te sporen.

Een bekende test van de neuroloog is de kniepeesreflex. Hierbij wordt er met een hamertje op de pees van de knie getikt om een reflex op te wekken. Normaal gesproken zal de knie zich hierdoor strekken. Als er iets mis is met de zenuwen die bij de reflex betrokken zijn, dan blijft de strekking uit. Zo weet de neuroloog dat er iets mis is.

Indien nodig kan aanvullend onderzoek verricht worden. aanvullend onderzoek gebeurd op een andere afdeling van het ziekenhuis of de kliniek. Vaak wordt hiervoor een aparte afspraak gemaakt. Voorbeelden van aanvullend onderzoek binnen de neurologie zijn: EMG, MRI-scan of CT-scan.

De behandeling

Hierna wordt een behandeling gestart door de neuroloog of wordt doorverwezen naar een andere zorgverlener. Dit kan een andere arts zijn zoals een orthopeed of neurochirurg als bijvoorbeeld een hernia of carpaal tunnelsyndroom geopereerd moet worden.

Daarnaast kan een logopedist helpen als er spraak- of slikproblemen zijn of een fysiotherapeut wanneer gerevalideerd moet worden na een dwarslaesie, hersenbloeding of de ziekte van Parkinson. Soms moeten medicijnen ingenomen worden als onderdeel van de behandeling.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Medisch specialisten

Bekijk hier alle onderwerpen.

neuroloog neurologie zenuwziekten zenuwstelsel

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF