Hoofdpijn

Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn. Hoofdpijnklachten kunnen verschillen in hevigheid en duur. Soms worden de klachten veroorzaakt door een probleem in het hoofd zelf. Hoofdpijn kan echter ook afkomstig zijn vanuit de nek of de kaak.


pijn hoofd

Anatomie van het hoofd

Vanuit de nek lopen verschillende spieren naar het hoofd toe. Deze zorgen ervoor dat we het hoofd in alle richtingen kunnen bewegen. In het hoofd zelf bevinden zich ook nog een hoop spieren waarmee we onder andere het gezicht, de ogen en de kaken kunnen bewegen.

Van en naar de hersenen toe lopen bloedvaten, zenuwbanen en het ruggenmerg. De bloedvaten zorgen ervoor dat het hoofd en de hersenen van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien. De zenuwen en het ruggenmerg vervoeren en verwerken informatie die van het lichaam afkomstig. Zo kunnen we spieren aansturen en pijn waarnemen.

Verschillende soorten hoofdpijn
Wanneer spieren (langdurig) te strak gespannen staan kan dit leiden tot zogenaamde spanningshoofdpijn. De pijn kan ook afkomstig zijn vanuit een probleem met de zenuwen in de nek. Dat is bijvoorbeeld het geval bij cervicogene hoofdpijn. Hoofdpijn die ontstaat door migraine of medicijngebruik komen ook vaak voor. Clusterhoofdpijn kan hevige pijnscheuten rond het oog veroorzaken. Hoofdpijn rondom het oor kan het gevolg zijn van een slecht functionerend kaakgewricht.

anatomie hoofd

Controleer uw hoofdpijn

Wilt u weten wat voor hoofdpijn u heeft? Doe dan de online zelfcheck. Door een aantal vragen over uw hoofdpijn te beantwoorden krijgt u meer inzicht en informatie over uw klachten. Nadat u de vragen heeft beantwoord krijgt u namelijk een overzicht van de soorten hoofdpijn die het meest overeenkomen met de pijn die u ervaart. U kunt vervolgens nalezen waar deze hoofdpijn vandaan komt en wat u er aan kunt doen. Ook kunt u een fysiotherapeut bij u in de buurt zoeken die u van deze klachten af kan helpen.

Aandoeningen die hoofdpijn en/of nekpijn veroorzaken

In de lijst hieronder zijn enkele veelvoorkomende klachten opgenomen die hoofdpijn en/of nekpijn veroorzaken. Door op één van deze aandoeningen te klikken krijgt u meer informatie.

Nek / hoofd

pijn hoofd
anatomie hoofd

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF