Pijn aan de pols

De pols is het gewricht dat het spaakbeen van de onderarm met de hand verbindt. De verschillende botjes die zich tussen het spaakbeen en de hand bevinden, vormen een complex geheel van kleine gewrichtjes. Pijn aan de pols heeft vaak een bewegingsbeperking tot gevolg en kan zowel acuut als geleidelijk ontstaan.


pijn pols

Anatomie van de pols

Het polsgewricht bestaat uit twee denkbeeldige rijen van vier botjes. Dit noemen we de 'handwortelbeentjes' of met een mooi woord de 'ossa carpalia'.

De voorste (proximale) rij handwortelbeentjes is verbonden aan het spaakbeen (de 'radius'). Deze verbinding noemen we het 'radiocarpale' gewricht. De handwortelbeentjes van de proximale rij zijn het 'os scaphoideum', 'os lunatum', 'os triquetrum' en het 'os pisiforme'.

De achterste (distale) rij handwortelbeentjes staan in verbinding met vijf middenhandsbeentjes, de 'ossa metacarpalia'. De onderlinge verbinding tussen de voorste en de achterste rij handwortelbeentjes wordt het 'mediocarpale' gewricht genoemd.

Triangulaire FibroCartilagineuze Complex
Het 'Triangulaire FibroCartilagineuze Complex' (TFCC) verbindt de ellepijp (ulna) met het spaakbeen (radius) en een handwortelbeentje dat we het 'os triquetrum' noemen. Het is een soort kraakbeenachtige discus die zich samen met verschillende banden aan de pinkzijde van de pols bevindt. Men noemt de discus ook wel de 'meniscus van de pols', in verwijzing naar de meniscus van de knie.

Carpale tunnel
Aan de palmzijde van de pols loopt een smalle tunnel waar de buigpezen van de duim en vingers, een aantal bloedvaten en een zenuw, de n. medianus, doorheen lopen. Deze tunnel wordt de 'carpale tunnel' genoemd. Enerzijds wordt deze tunnel omringd door de handwortelbeentjes en aan de andere - palmaire - zijde door een peesblad, het 'retinaculum flexorum'.

Stabiliteit
De passieve stabiliteit van de pols wordt grotendeels gevormd door een complexe structuur van verschillende banden, de 'ligamenten'. De actieve stabiliteit wordt verzorgd door de spieren die de bewegingen in de hand en de pols coördineren.

Peesscheden
Om de pezen goed langs en over elkaar te laten glijden, lopen de pezen op verschillende plaatsen door 'peesscheden'. Dit zijn met vloeistof gevulde buisjes die de pees beschermen tegen wrijving en drukkrachten.

anatomie pols

Controleer uw polsklachten

Wilt u een goed beeld krijgen van wat de pijn in uw pols kan veroorzaken? Doe dan de online fysiotherapie check. Geef aan waar u pijn heeft en beantwoord vervolgens een aantal vragen over uw klachten. Aan het einde van de fysiotherapie check worden uw klachten vergeleken met de meest voorkomende aandoeningen binnen de fysiotherapie. U kunt desgewenst bij een aangesloten fysiotherapiepraktijk terecht voor professionele hulp.

Aandoeningen van de pols

Hieronder vindt u een overzicht van aandoeningen die pijn in de pols kunnen veroorzaken. Elk artikel geeft uitgebreide informatie over de klachten, de oorzaak en de eventuele behandeling. Wanneer u de online fysiotherapie check doet, worden uw klachten vergeleken met al deze aandoeningen.

Pols

pijn pols
anatomie pols

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF