Ziekte van De Quervain
Morbus De Quervain / tendovaginitis van De Quervain

Bij de ziekte van De Quervain is er pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols. De achterliggende oorzaak is een irritatie van de peesschede en de twee pezen die hier doorheen lopen.

arm de quervain

De klachten lijken sterk op het beeld van de roeierspols.


Beschrijving van de aandoening

Spieren die in de onderarm liggen bewegen de duim en de pols. De pezen van deze spieren lopen over het polsgewricht de hand binnen waar ze aanhechten op verschillende botten en vingers. De pezen die naar de duim gaan, glijden ter hoogte van het polsgewricht door een soort van gladde huls die er voor zorgt dat de pezen zo min mogelijk wrijving ondervinden. Zo’n huls heet een peesschede.Bij de ziekte van De Quervain is er een irritatie van de peesschede en de pezen die hier doorheen lopen. Het gaat om de pezen van de spieren extensor pollicis brevis en de abductor pollicis longus. De geïrriteerde peesschede ligt aan de duimzijde van de onderarm en veroorzaakt daar pijnklachten bij het gebruik van de hand en duim.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten ontstaan meestal door overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld zijn na het werken in de tuin of langdurig breien. Bij volleyballers en racketsporters komt deze aandoening vaker voor dan bij andere sporters. Ook jonge moeders krijgen vaker met de aandoening te maken wanneer zij krampachtig en voorzichtig een baby vasthouden.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die horen bij de ziekte van De Quervain zijn:

  • Pijn bij het buigen en strekken van de duim, vooral bij het grijpen en wringen.

  • De pijn bevindt zich aan de duimzijde van de onderarm.

  • Zwelling ter hoogte van de peesschede.

  • De pezen van de duim kunnen 'haperen' in de peesschede. Dit kan gepaard gaan met een knappend geluid of gevoel.

  • Er kan een doof gevoel ontstaan over de strekzijde van de duim en wijsvinger als de zenuw in het aangedane gebied ook geïrriteerd raakt.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld na een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. De arts of fysiotherapeut vraagt naar de oorzaak en ernst van de klachten en voert verschillende tests uit.

In sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig. Met een echo wordt bekeken of de pezen goed in de peesschede bewegen.

Behandeling en herstel

In veel gevallen is rust en het voorkomen van verdere overbelasting voldoende. Met behulp van een spalk kan het gewricht voor korte tijd ontzien worden. Ontstekingsremmers of een corticosteroïden injectie worden soms toegediend als de klachten niet overgaan. In een uiterst geval wordt een kleine operatie overwogen waarbij de peesschede geopend wordt zodat de aangedane pezen meer ruimte krijgen.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

arm de quervain locatie

Referenties
Parmelee-Peters, K., Eathorne, S.W. (2005). The wrist: common injuries and management. Prim Care. 2005 Mar;32(1):35-70.
Peters-Veluthamaningal, C., Willems, W., Smeets, J.G.E., Windt, D.A.W.M. Van der, Spies, M.N., Strackee, S.D., Vos, K., Wind, L.A. & Geraets, J.J.X.R. (2010). NHG-Standaard. Hand- en polsklachten. Huisarts Wet. 2010:53(1):22-39.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


arm de quervain
arm de quervain locatie

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF