Bursitis prepatellaris
Bidknie / slijmbeursontsteking aan de voorzijde van de knie

In het geval van een bursitis prepatellaris is de slijmbeurs aan de voorzijde van de knie ontstoken. Deze slijmbeurs bevindt zich tussen de huid en de knieschijf.

knie bursitis prepatellaris bursa ontstoken slijmbeurs knieschijf

De oorzaak van een bursitis prepatellaris kan een infectie zijn of het gevolg van overbelasting of stoten van de knie. Klachten die hierbij voorkomen zijn pijn, roodheid, warmte en zwelling van de knie. Omdat de aandoening vaker voorkomt bij mensen die veel op hun knieën zitten, wordt een bursitis prepatellaris ook wel een bidknie genoemd.


Beschrijving van de aandoening

Een slijmbeurs (ook wel bursa genoemd) dient als een stootkussentje om plekken waar veel wrijving ontstaat te beschermen. Het gaat om een soort zakje dat gevuld is met een beetje gewrichtsvloeistof. In dit geval bevindt de slijmbeurs zich aan de voorkant van de knie, tussen de knieschijf en de huid. Wanneer deze ontstoken raakt, wordt er gesproken over een bursitis prepatellaris. Deze aandoening lijkt sterk op de bursitis olecrani van de elleboog.

In het geval van een ontsteking, raakt de slijmbeurs gevuld met vocht en wordt dikker en pijnlijk. De overliggende huid is hierbij ook vaak warmer en rood verkleurd.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een bursitis prepatellaris kan ontstaan doordat iemand veel op zijn knieën zit voor werk of sport of wanneer men (herhaaldelijk) op de knie valt. Hierbij valt te denken aan stratenmakers of mensen die judoën.

Het is ook mogelijk dat een infectie de boosdoener is. Bacteriën komen dan via een wondje op de knie in de slijmbeurs en zorgen daar voor een ontsteking.

Wanneer een bursitis prepatellaris ineens ontstaat dan spreken we over een acute slijmbeursontsteking. Als de ontsteking lang aanhoudt, of (regelmatig) terugkomt, dan wordt dit een chronische slijmbeursontsteking genoemd.

Klachten en verschijnselen: symptomen

Klachten die kunnen voorkomen bij een bursitis prepatellaris zijn:

  • Pijn die verergert bij drukken of steunen op de slijmbeurs (drukpijn op de knieschijf).
  • Lokale zwelling op de knieschijf.
  • Roodheid en warmte van de knie.
  • Beperking van met name de kniebuiging.
  • In het geval van een infectie, kan er een wondje zichtbaar zijn en kan koorts optreden.

Diagnose

Eenmaal bij een arts of fysiotherapeut, dan zal deze in een vraaggesprek proberen te achterhalen wat de klachten zijn en hoe deze zijn ontstaan. Daarop volgt een lichamelijk onderzoek waarbij gekeken wordt naar plaatselijke ontstekingsverschijnselen als pijn, roodheid, warmte en zwelling. Op basis hiervan kan de diagnose bursitis prepatellaris gesteld worden.

Het vermoeden op een infectieuze slijmbeursontsteking wordt versterkt, wanneer de knie erg rood is en de klachten zijn ontstaan na een verwonding. Om dit zeker te weten, kan er met een naald wat vocht uit de slijmbeurs gehaald worden om te onderzoeken.

Behandeling en herstel

Om de slijmbeursontsteking te laten genezen, is het belangrijk om de knie rust te geven. Dit betekent dat druk op de knie zoveel mogelijk voorkomen dient te worden. Het tijdelijk ontzien van de knie leidt meestal tot spontane genezing.

Een arts kan ervoor kiezen om de slijmbeurs leeg te zuigen met een spuit. Dit geeft meestal een directe verlichting van de pijn. Helaas is de kans aanwezig dat de slijmbeurs hierna toch weer opzwelt. Een pijnstiller en ontstekingsremmer kan de klachten verhelpen bij chronische slijmbeursontstekingen die niet het gevolg zijn van een infectie. Wanneer er wel een infectie aanwezig is, zal antibiotica voorgeschreven worden.

Wanneer bovenstaande adviezen en behandelingen niet helpen, dan kan de slijmbeurs operatief verwijderd worden.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

knie slijmbeurs bursa prepatellaris

Referenties
Knuistingh Neven, A. & Eekhof, J.A.H. (2005). Bursitis olecrani en bursitis prepatellaris. Huisarts & Wetenschap. 48(5):mei:2005.
Magee, D.J. (2014). Orthopedic physical assessment. Elsevier saunders: St. Louis.
Magee, D.J., Zachazewski, J.E., Quillen, W.S., Manske, R.C. (2016). Pathology and intervention in musculoskeletal rehabilitation. Elsevier, 2nd edition.

Deel dit artikel:


knie bursitis prepatellaris bursa ontstoken slijmbeurs knieschijf
knie slijmbeurs bursa prepatellaris

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF