Tennisarm
Tenniselleboog / epicondylitis lateralis humeri / laterale epicondylalgie
De tennisarm is een veelvoorkomende aandoening waarbij pijn aan de buitenkant van de elleboog optreedt. Soms straalt deze uit naar de onderarm, pols en hand. Een tennisarm ontstaat meestal door overbelasting.
De term tennisarm (of tenniselleboog) is een misleidende naam, omdat slechts een klein deel van de mensen met een tennisarm ook daadwerkelijk tennist.
OEFENPROGRAMMA
Tennisarm
Start nu met het online oefenprogramma dat speciaal is samengesteld voor deze klachten door onze fysiotherapeuten. Naar het oefenprogramma »
Beschrijving van de aandoening
De spieren die de pols en vingers strekken zijn de onderarm extensoren. Ze zitten vast aan de harde knobbel op de buitenzijde van de elleboog (laterale epicondyl) en lopen over de handrug helemaal naar de vingers. Bij de tennisarm is juist dit peesweefsel aangedaan.
Oorzaak en ontstaanswijze
De oorzaak van een tennisarm is het veelvuldig aanspannen van de onderarm extensoren. Dit veroorzaakt langdurige trek op het peesweefsel en het botvlies. Meestal ligt het aan het steeds herhalen van dezelfde polsbewegingen. Denk aan schilderen, computerwerk, tuinieren, poetsen of het werken met een schroevendraaier.
De klachten ontstaan normaal gesproken geleidelijk maar kunnen ook acuut opspelen. Meestal is er dan al langere tijd sprake van degeneratie (=vermindering van kwaliteit) van het peesweefsel, welke ineens voor klachten zorgen.
Klachten en verschijnselen: symptomen
Klachten die horen bij een tennisarm zijn:
- Pijn aan buitenzijde van de elleboog, ter hoogte van de harde knobbel aan de buitenkant van de elleboog.
- Pijn bij het maken van een krachtige vuist (met gestrekte ellebogen).
- Krachtverlies (bijvoorbeeld bij iets bovenhands optillen).
- Druk op de buitenzijde van de elleboog kan enorm pijnlijk zijn.
- Mogelijk uitstralende pijn naar onderarm, pols en hand.
- In sommige gevallen is het volledig strekken van de elleboog pijnlijk.
- Het rekken van de onderarm extensoren is pijnlijk.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld aan de hand van een vraaggesprek met een arts of fysiotherapeut en het lichamelijk onderzoek. Een simpele thuis-test is het bovenhands oppakken van een stoel aan de rugleuning. Ook drukken op de buitenkant van de elleboog is pijnlijk. Deze testen geven typische pijnklachten die horen bij een tennisarm.
Behandeling en herstel
Het is goed om te blijven bewegen ondanks de pijn. Als de pijn erger wordt is het verstandig een paar dagen wat rustiger aan te doen. Absolute rust is sterk af te raden.
Wacht niet te lang met hulp in te schakelen bij een tennisarm. De tennisarm kan een chronische vorm aannemen waardoor de klachten maanden tot jaren kunnen aanhouden.
De behandeling kan onder andere bestaan uit het rekken van de onderarm extensoren en spierversterkende oefeningen. Een corticosteroïden injectie kan op korte termijn zeer goed resultaat opleveren. Echter vallen de resultaten op lange termijn juist tegen.
Advies
Het is goed om te blijven bewegen ondanks de pijn. Als de pijn erger wordt is het verstandig een paar dagen wat rustiger aan te doen. Absolute rust is sterk af te raden.
Wacht niet te lang met hulp in te schakelen bij een tennisarm. De tennisarm kan een chronische vorm aannemen waardoor de klachten maanden tot jaren kunnen aanhouden.
Oefeningen
Volg hier het online oefenprogramma met oefeningen voor de tennisarm.
U kunt uw klachten controleren met de online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.
Referenties
Cleland, J.A. & Koppenhaver, S. (2011). Netter's orthopaedic clinical examination: an evidence-based approach. 2nd ed. Philadelphia: Saunders Elsevier.
Lohman, A.H.M. (2004). Vorm en beweging. Leerboek van het bewegingsapparaat van de mens. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.