Skiduim
Gamekeeper’s thumb / jachtopzienerduim / ligamentum collaterale ulnare letsel

Bij de skiduim is een gewrichtsbandje van het duimgewricht beschadigd. De klachten ontstaan meestal na een ontwrichting van de duim. Dit kan onder andere gebeuren door een val of wanneer de duim tijdens het sporten door een aanvliegende bal naar buiten toe klapt.

hand skiduim

De skiduim is het meest voorkomende armletsel bij skiërs. De naam is enigszins verwarrend omdat de klachten ook kunnen ontstaan bij andere sporten en werkzaamheden. Specialisten spreken daarom liever van een 'ligamentum collaterale ulnare letsel'.


Beschrijving van de aandoening

Het duimgewricht dat is aangedaan wordt het MCP-I gewricht genoemd. Dit is het gewricht waar de duim vanaf de hand zijn oorsprong vindt. Het MCP-I gewricht wordt van alle kanten ondersteund door kapsel en banden. Deze structuren geven de duim stevigheid en voorkomen dat er verkeerde bewegingen in het gewricht op kunnen treden. Het gewrichtsbandje dat zich aan de binnenzijde van de duim bevindt noemen we het 'ligamentum collaterale ulnare' van het MCP-I gewricht. Bij de skiduim is juist dit gewrichtsbandje beschadigd.

Het ligamentum collaterale ulnare kan verrekken of scheuren wanneer de duim door een grote naar buiten gerichte kracht getroffen wordt. Als hierdoor het gewrichtsbandje helemaal doorscheurt spreken we van een 'ruptuur'. De duim kan dan op een ongebruikelijke manier naar buiten toe bewegen omdat het ligamentum collaterale ulnare deze beweging niet meer blokkeert.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een klassieke oorzaak van de skiduim is een val tijdens het skiën waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. Bij hockeyers kan hetzelfde gebeuren door een val met de hockeystick in de hand. Een andere oorzaak kan zijn wanneer de uitgestrekte duim tijdens het sporten door een bal geraakt wordt en hierdoor te ver naar buiten toe 'knikt'.

De klachten kunnen ook niet door een trauma (ongeluk of val) ontstaan. Werkzaamheden waarbij het ligamentum collaterale ulnare veelvuldig op rek wordt gebracht, kunnen het gewrichtsbandje ook beschadigen. Dit is de reden waarom het letsel ook wel 'jachtopzienerduim' genoemd wordt; Vroeger moesten jagers met een korte duimbeweging de nek van een vogel of konijn omdraaien. Door deze repeterende beweging treedt er een beschadiging op van het ligamentum collaterale ulnare.

Klachten en verschijnselen: symptomen

  • Pijn aan de binnenkant van de duim ter hoogte van het MCP-I gewricht (zie afbeelding).
  • Druk op de binnenzijde van het duimgewricht is pijnlijk.
  • Pijn bij duimbewegingen of bij het los en vastdraaien van een pot of deurknop.
  • Zwelling van het MCP-I gewricht (vooral na een trauma).
  • Gevoel van instabiliteit van het duimgewricht.
  • Wanneer het ligamentum collaterale ulnare volledig doorgescheurd is, kan de duim ongebruikelijk ver naar buiten toe bewegen.

Diagnose

Behandeling en herstel

Als het ligamentum collaterale ulnare slechts gedeeltelijk beschadigd is, zal het zichzelf waarschijnlijk herstellen. Mocht dit niet het geval zijn dan zijn er afhankelijk van de ernst van het letsel een aantal behandelmogelijkheden:

  • Fysiotherapie of handtherapie.
  • Immobilisatie middels een spalk of gips gedurende 3-4 weken.
  • Operatief herstel van een volledig doorgescheurd ligamentum collaterale ulnare.

Advies


U kunt uw klachten controleren met de gratis online fysiotherapie check of een afspraak maken bij een praktijk voor fysiotherapie bij u in de buurt. Vragen over uw klachten kunt u ook anoniem stellen op het forum.

hand skiduim anatomie ligamentum collaterale ulnare
hand mcp 1 duim

Referenties
T.A.R. Schreuders (2006). Richtlijn behandeling skiduim. Handen Team Zeeland.
Verhaar, J.A.N. & Linden, A.J. van der (2005). Orthopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Deel dit artikel:


hand skiduim
hand skiduim anatomie ligamentum collaterale ulnare
hand mcp 1 duim

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF