Pijn aan de onderarm

De onderarm is het gedeelte tussen het ellebooggewricht en het polsgewricht. De onderarm bevat veel spieren die belangrijk zijn voor de handfunctie. Pijn in de onderarm kan daarom erg hinderlijk zijn tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten waarbij we onze handen nodig hebben.


pijn onderarm

Anatomie van de onderarm

De onderarm bestaat uit twee botten; de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Dankzij deze twee botten is het mogelijk de onderarm te draaien zonder dat het elleboog- of polsgewricht beweegt.

In de onderarm bevinden zich 19 spieren. Deze spieren zijn onder te verdelen in drie groepen:

  • Spieren die alleen beweging geven van de onderarm.
  • Spieren die vast zitten aan de middenhand en daardoor beweging van de hand geven.
  • Spieren die vast zitten aan de vingerkootjes en daardoor medeverantwoordelijk zijn voor beweging van de vingers.


Door de onderarm lopen verschillende bloedvaten en zenuwen. De bloedvaten hebben als doel de onderarm en de hand te voorzien van voedingsstoffen, en afvalstoffen weer af te voeren. De zenuwen zorgen er voor dat we bewegingen aan kunnen sturen en dat we pijn kunnen voelen.

Pijnklachten

Pijn in de onderarm kan zowel acuut als geleidelijk ontstaan.

Acute onderarmpijn
Pijn die acuut ontstaat is vaak het gevolg van een ongeluk of val. Hierbij kunnen verschillende structuren in de onderarm beschadigd raken. Spierscheuringen, kneuzingen en botbreuken worden regelmatig gezien bij acute onderarmpijn.

Niet-acute onderarmpijn
Pijnklachten die geen duidelijke oorzaak hebben en over langere tijd toe zijn genomen, ontstaan meestal door overbelasting. De spieren in de onderarm zijn belangrijk voor de hand-, pols- en elleboogfunctie. Als deze spieren door zware of langdurige activiteiten teveel belast worden, dan ontstaan er pijnklachten. Voornamelijk de pezen van de spieren zijn hier gevoelig voor omdat deze minder doorbloed zijn en minder snel herstellen na een zware overbelasting.

Veel gezien
De meest bekende aandoening van de onderarm is de zogenaamde tennisarm (ook wel tenniselleboog genoemd). Hierbij is de aanhechting van verschillende onderarmspieren aan de buitenzijde van de elleboog aangedaan. De pijn die ontstaat kan uitstralen over de de volledige lengte van de onderarm. Als de pijn aan de binnenzijde van de elleboog/onderarm zit, dan wordt er vaak gesproken over een golfarm (of golfelleboog).

De spieren in de onderarm liggen net als in het onderbeen in verschillende compartimenten. Hierbij wordt een groep met spieren omgeven door een bindweefselvlies. Als er door overbelasting een te hoge spanning in een compartiment ontstaat, dan kan dit forse klachten geven in de onderarm regio.

Naast pijnklachten van spieren, pezen en botten kunnen ook zenuwen pijn in de onderarm geven. De oorzaak zit dan vaak in de elleboog waar de zenuw bekneld kan komen te zitten. Als gevolg hiervan wordt uitstralende pijn in de onderarm gevoeld.

anatomie onderarm

Controleer uw onderarmklachten

Heeft u op dit moment pijn aan de onderarm en bent u benieuwd wat er aan de hand is? Dan kunt u gratis zelf op onderzoek uitgaan door de online fysiotherapie check te doen. Geef aan waar u de pijn in uw onderarm voelt en beantwoord vervolgens een aantal vragen over uw klachten. U krijgt dan direct een overzicht van onderarmklachten waar u mogelijk last van zou kunnen hebben. Het is aan te raden vervolgens een fysiotherapeut naar uw onderarm te laten kijken. In ons overzicht van fysiotherapie in Nederland vindt u eenvoudig een fysiotherapie praktijk in de buurt die u verder kan helpen.

Aandoeningen

Onderstaande aandoeningen kunnen pijn in de onderarm geven. Klik op de naam van een aandoening voor meer informatie.

Onderarm

pijn onderarm
anatomie onderarm

© copyright 2022 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF