Nekpijn

De nek ondersteunt het hoofd en heeft daarmee een zware taak. Het hoofd weegt ongeveer 4-6 kilo en hoort zich netjes boven het midden van de schouders te bevinden. Helaas is dit bij veel mensen niet het geval en wordt het hoofd te ver naar voren gedragen met nekpijn tot gevolg. Maar een slechte houding is niet de enige bron van pijn in de nek.


pijn nek

Anatomie van de nek

De nek bestaat uit 7 nekwervels. Nekwervels zijn botten met een wervellichaam en enkele puntige uitsteeksels naar de achter- en zijkant toe. Door de wervels heen loopt van boven naar beneden het wervelkanaal.

In het wervelkanaal bevindt zich het ruggenmerg. Het ruggenmerg bestaat uit een bundel zenuwbanen waaruit de zenuwen links en rechts naar buiten treden. Deze zenuwen lopen vervolgens naar de armen om daar de spieren aan te sturen en het waarnemen van gevoel (sensoriek) mogelijk te maken.

Helemaal rondom de nekwervels lopen spieren en gewrichtsbanden. Langs de wervels lopen ook belangrijke bloedvaten die naar de hersenen gaan.

Tussen twee wervels (behalve bij de bovenste wervels) ligt telkens een tussenwervelschijf. Deze tussenwervelschijven zijn van zachter materiaal dan het bot van de nekwervels en maken hierdoor beweeglijkheid en schokdemping in de nek mogelijk.

Nekklachten
Zoals gezegd is een verkeerde houding een veelvoorkomende oorzaak van nekpijn. Dit kan onder andere ontstaan door veelvuldig achter de computer te werken of met het hoofd voorovergebogen naar een smartphone te kijken.

Er zijn echter ook meer specifieke problemen die pijn in de nek veroorzaken. Zo kan er sprake zijn van een ingeklemde zenuw of een whiplash na een ongeluk. Deze klachten hoeven zich niet te beperken tot de nek alleen. Vaak gaat pijn in de nek gepaard met hoofdpijn of uitstralende pijn naar de arm(en).

anatomie nek

Controleer uw nekpijn

Om erachter te komen waar uw nekpijn vandaan komt kunt u de gratis fysiotherapie check doen. Dit is een online vragenlijst die achterhaald hoe de klachten zijn ontstaan en welke problemen deze met zich meebrengen. De uitslag biedt inzicht in de mogelijke oorzaak van de klachten en de behandeling daarvan. Het is verstandig om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut en met professionele begeleiding van uw klachten af te komen.

Aandoeningen van de nek en het hoofd

Onderstaande lijst geeft een overzicht van aandoeningen die nekpijn en/of hoofdpijn veroorzaken. Hier leest u meer over de anatomie, oorzaken, klachten en behandeling van pijn in de nek en het hoofd.

Nek / hoofd

pijn nek
anatomie nek

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF