Pijn aan de heup

Pijn aan de heup kan vele oorzaken hebben. Heupklachten kunnen zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Hoewel de meeste mensen pas op latere leeftijd last van van hun heup krijgen, kan pijn aan de heup ook op jongere leeftijd ontstaan. In dit artikel leest u hoe de heup in elkaar zit en welke aandoeningen heuppijn kunnen veroorzaken.


pijn heup

Anatomie van de heup

In het heupgewricht komen twee botten samen; het heupbeen (ook wel het 'os coxae' genoemd) en het bovenbeen (het 'femur'). Het heupbeen is een onderdeel van het bekken.

In het heupbeen bevindt zich aan beide zijden een kom. In deze kom past het bovenbeen dat met een ronde kop een kogelgewricht met het heupbeen van het bekken vormt.

Kraakbeen
Zowel de kom als de kop zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Kraakbeen is heel erg glad en zorgt ervoor dat de kop en de kom goed over elkaar heen glijden. Slijtage of beschadiging van het kraakbeen kan pijn aan de heup veroorzaken omdat beide botdelen dan niet meer goed over elkaar kunnen bewegen. Dit noemen we heup artrose.

Banden en kapsels
De kop en de kom van het heupgewricht worden bijelkaar gehouden door het gewrichtskapsel. Dit bestaat uit stevige gewrichtsbanden die er voor zorgen dat het gewricht niet uit de kom kan schieten. Beschadiging van de kapsels en banden kan heuppijn tot gevolg hebben.

Spieren en pezen
De bewegingen in het heupgewricht worden verzorgd door de heupspieren. Deze spieren hechten via pezen aan op het bot van het bekken en het bot van het bovenbeen of onderbeen. De ligging van een spier en zijn aanhechting op de botten bepaalt welke bewegingen de spier in het gewricht kan geven. Overbelaste spieren en pezen kunnen pijn in of rondom het heupgewricht veroorzaken.

Locatie van de pijn in de heup
Een probleem met spieren en pezen wordt meestal gevoeld in de regio waar de spier of pees zich bevindt. Wanneer het probleem zich echter in het heupgewricht zelf bevindt, dan wordt de pijn vaak in de lies gevoeld. Hierdoor worden lies- en heupklachten vaak door elkaar gehaald. Wanneer er sprake is van liespijn moet dus altijd ook de heup onderzocht worden.

anatomie heup

Controleer uw klachten

Omdat pijn in de heup verschillende oorzaken kan hebben, adviseren we u de gratis online fysiotherapie check te doen. Dit is een test voor onder andere heuppijn. Geef eerst aan waar u de pijn voelt. Vervolgens krijgt u een aantal vragen over uw klachten zodat we een goede eerste inschatting kunnen maken. De uitslag toont aandoening(en) waar u mogelijk mee te maken heeft. Desgewenst kunt u de uitslag vervolgens delen met een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Aandoeningen van de heup

Het overzicht hieronder geeft inzicht in aandoeningen die pijn in of rondom de heup kunnen veroorzaken. Elk artikel geeft uitgebreide informatie over de achterliggende anatomie, de symptomen en de behandeling.

Heup

pijn heup
anatomie heup

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF