Pijn op de borst

Pijn of druk op de borst kan het gevolg zijn van een probleem met het hart. Echter kunnen dergelijke klachten ook afkomstig zijn van andere spieren, de ribben of de longen. Het advies luidt: bij twijfel, altijd direct de huisarts raadplegen.


pijn borst

Anatomie van de borst

De borstkas bestaat uit het borstbeen met aan weerszijden twaalf ribben die aan de rugzijde verbonden zijn met de borstwervelkolom. Tussen de ribben bevinden zich de tussenribspieren. Deze helpen bij de ademhaling door de ribben te heffen waardoor de borstholte wordt vergroot.

De grote borstspier bedekt de bovenste ribben aan de voorzijde van de borst. Aan de bovenzijde worden deze begrenst door het sleutelbeen. De borstspier zorgt voor het naar binnen draaien en bewegen van de schouder. Ook helpt hij mee met de ademhaling en trekt hij de schoudergordel naar voren toe.

Binnen in de borstkas bevinden zich het hart en de longen. Dankzij de kooiconstructie die het borstbeen, de ribben en de borstwervelkolom samen vormen, worden het hart en de longen goed beschermd voor geweld van buitenaf.

Hart, longen of een andere oorzaak?

Het maken van een onderscheid tussen hartproblematiek, longproblematiek of een ander probleem dat pijn op de borst veroorzaakt is niet altijd eenvoudig. We proberen hieronder een globaal onderscheid te maken.

Pijn op de borst afkomstig van het hart
Er kan sprake zijn van hartgerelateerde klachten wanneer druk of pijn op de borst zich aan de linkerkant bevindt. Als er uitstraling naar de arm is en de klachten verergeren bij inspanning of verandering van hartslag, dan wordt de verdenking op een probleem met het hart groter.

Pijn op de borst afkomstig van de longen
De longen kunnen ook pijnklachten geven op de borst. Men denkt aan een probleem met de longen wanneer er sprake is van drukkende pijn over een groot gebied op de borst waarbij de klachten afhankelijk zijn van ademhaling of inspanning.

Niet hart- of longgerelateerde pijn
Naast hart- en longgerelateerde pijn, kan pijn op de borst ook andere oorzaken hebben. De klachten kunnen zowel acuut als geleidelijk (langzaam) ontstaan. Belangrijke aandoeningen waar we bijvoorbeeld aan kunnen denken zijn ribbreuken, ribkneuzingen, stoornissen in een gewricht of problemen aan een van de spieren van de borstkas.

Problemen met de ribben kunnen optreden als gevolg van een ongeluk of val. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. Ook als gevolg van niezen kunnen ribklachten ontstaan. Hoesten, niezen en diep ademhalen kunnen extra pijnlijk zijn wanneer de ribben aangedaan zijn.

Pijn die niet afkomstig is van het hart of de longen is vaak bewegingsafhankelijk. Dit betekent dat de pijn over het algemeen optreedt bij de bewegingen die we maken zoals buigen, strekken of draaien van het bovenlichaam. Ook kunnen bepaalde armbewegingen pijn veroorzaken.

anatomie borst

Controleer uw klachten

Bij twijfel is het verstandig altijd direct de huisarts te raadplegen. Telefonisch kan al snel een goede inschatting gemaakt worden of u dringend hulp nodig heeft. Is er geen acute hulp nodig? Dan kunt u de online fysiotherapie check doen. U beantwoord dan een aantal vragen over uw klachten waarna we uw klachten vergelijken met de meest voorkomende aandoeningen en blessures binnen de fysiotherapie. Indien nodig kunt u vervolgens een afspraak maken bij een fysiotherapie praktijk voor professioneel advies en behandeling.

Aandoeningen

Via onderstaand overzicht kunt u meer lezen over verschillende aandoeningen en blessures die pijn op de borst veroorzaken.

Borst

pijn borst
anatomie borst

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF