Pijn aan de hand en vingers

De hand is een belangrijk lichaamsdeel waarmee we zowel simpele als zeer complexe handelingen uit kunnen voeren. Omdat we de hand en vingers de hele dag door gebruiken, kan juist pijn in deze lichaamsregio extra veel belemmeringen in de dagelijkse activiteiten tot gevolg hebben.


pijn hand

Anatomie

In de hand bevinden zich een hoop verschillende structuren. Botten, pezen, kapsels, banden, spieren, bloedvaten en zenuwen spelen een belangrijke rol bij het goed functioneren van de hand. Een probleem bij één of meerdere van deze structuren kan tot vervelende klachten en blessures leiden.

Botten en gewrichten
De middenhand bestaat uit vijf middenhandbeentjes, met een mooi woord heten deze de 'ossa metacarpalia'. De ossa metacarpalia vormen de verbinding tussen de handwortelbeentjes van de pols en de botjes van de vingers.

De vingers (ook wel 'phalanges' genoemd) bestaan uit vingerkootjes. De voorste, middelste en achterste vingerkootjes worden respectievelijk de phalanx proximalis, phalanx medialis en phalanx distalis genoemd. De duim heeft geen middelste vingerkootje (phalanx medialis).

De gewrichten tussen de phalanges worden de PIP-, DIP- en MCP-gewrichten genoemd. Omdat dit schaniergewrichten zijn kunnen deze normaal gesproken alleen strekken en buigen. De duim heeft kenmerken van een zadelgewricht waardoor deze in meerdere richtingen kan bewegen.

Spieren en pezen
Een complex systeem van spieren en pezen zorgt ervoor dat er beweging mogelijk is in de gewrichten van de hand en vingers. In de vingers zelf bevinden zich geen spieren. De spieren die de vingers bewegen, bevinden zicht in de rest van de hand en de onderarm. Via pezen trekken de spieren aan de botjes van de vingers zodat deze kunnne bewegen.

Peesscheden
Om de pezen goed langs en over elkaar te laten glijden, lopen de pezen op verschillende plaatsen door 'peesscheden'. Dit zijn hele gladde, met vloeistof gevulde buisjes die de pees beschermen tegen wrijving en drukkrachten.

Kapsels en banden
De passieve stabiliteit wordt gewaarborgd door kapsels en banden (ligamenten). Dit zijn stugge structuren die voorkomen dat er in een gewricht verkeerde bewegingen ontstaan waardoor het gewricht bijvoorbeeld 'uit de kom' zou kunnen schieten.

Zenuwen en bloedvaten
Zenuwen hebben vele functies. Ze geleiden onder andere signalen die ervoor zorgen dat spieren weten dat ze aan moeten spannen. Daarnaast worden pijnsensaties door de zenuwen naar het hoofd gestuurd zodat we pijn kunnen waarnemen. Bloedvaten zorgen voor een juiste doorbloeding van de lichaamsweefsels. Tintelingen, een prikkelend gevoel, krachtverlies, gevoelsverlies, warme of juist koude handen kunnen op een probleem met de zenuwen en/of bloedvaten van de hand wijzen.

anatomie hand

Controleer uw klachten

Wilt u weten welke aandoeningen de pijn in uw hand of vingers kunnen verklaren? Dan adviseren wij u om te beginnen met het doorlopen van de fysiotherapie check. Wijs eerst aan waar u pijn heeft en beantwoord daarna een aantal vragen over uw klachten. Wanneer u de fysiotherapie check helemaal doorlopen heeft, worden uw klachten vergeleken met de meest voorkomende aandoeningen binnen de fysiotherapie. Vervolgens kunt u desgewenst bij een aangesloten fysiotherapiepraktijk terecht voor professionele hulp.

Aandoeningen van de hand en vingers

Hieronder volgt een overzicht van aandoeningen die pijn in de hand en vingers kunnen veroorzaken. Elk artikel geeft uitgebreide informatie over de klachten, de oorzaak en de eventuele behandeling. Wanneer u de online fysiotherapie check voor uw handklachten doet, worden uw klachten vergeleken met al deze aandoeningen.

Hand

pijn hand
anatomie hand

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF