Pijn aan het bovenbeen

Het bovenbeen bevindt zich tussen het bekken en de knie. Het bestaat uit één bot dat we het dijbeen noemen. Het dijbeen wordt omringd met spieren. Pijn aan het bovenbeen kan acuut ontstaan zoals bij een botbreuk of een spierscheuring. Veel klachten kunnen echter ook geleidelijk ontstaan.


pijn bovenbeen

Anatomie van het bovenbeen

Het bovenbeen bestaat uit het dijbeen en twee aangrenzende gewrichten (de heup en de knie). Rondom het dijbeen bevinden zich elf spieren, twee grote zenuwen en verschillende bloedvaten.

Bovenbeenspieren
De bovenbeenspieren kunnen we verdelen in drie groepen naar gelang de locatie, namelijk:

  • Voorzijde.
  • Achterzijde.
  • Binnenzijde.


Aan de voorzijde bevinden zich 3 spieren waarvan de quadriceps de bekendste is. De quadriceps wordt sinds jaar en dag onderverdeeld in vier koppen. Sinds kort hebben wetenschappers echter ontdekt dat de spier ook nog een vijfde kop heeft.

De vijf koppen van de quadriceps komen vlak boven de knie samen in een gemeenschappelijke eindpees. Elke kop vindt ergens anders op het bovenbeen of het bekken zijn oorsprong. Ze hebben echter een gemeenschappelijke functie. Ze helpen allemaal bij het strekken van de knie en het buigen van de heup.

De spieren aan de achterzijde van het bovenbeen worden ook wel de hamstrings genoemd. Ze bestaan uit drie losse spieren. Deze spieren zorgen voor de strekking van de heup en buiging van de knie.

De spiergroep aan de binnenzijde van het bovenbeen, ook wel de adductoren genoemd, bestaat uit vijf spieren die zorgen voor rotatie van de heup en het naar binnen bewegen van het been.

Zenuwen en bloedvaten
De zenuwen van het bovenbeen zorgen ervoor dat we onze spieren kunnen aansturen en dat we pijn kunnen waarnemen. De bloedvaten hebben als functie de spieren te voorzien van voedingsstoffen en de afvalstoffen weer af te voeren.

Pijn aan het bovenbeen kan soms een uiting zijn van een probleem elders in het lichaam. Soms heeft dit met zenuwen en bloedvaten te maken, maar ook uitstralende pijn vanuit de heup kan over het bovenbeen gevoeld worden.

anatomie bovenbeen

Controleer uw klachten

Heeft u last van uw bovenbeen? Dan wilt u mogelijk een goed beeld krijgen van wat de pijn in uw bovenbeen kan veroorzaken. Doe dan eerst de online fysiotherapie check. Geef aan waar u de pijn voelt en beantwoord vervolgens een aantal vragen over uw bovenbeenklachten. Aan het einde van de fysiotherapie check worden uw klachten vergeleken met de meest voorkomende aandoeningen en blessures binnen de fysiotherapie. U kunt desgewenst bij een praktijk voor fysiotherapie terecht voor professionele hulp.

Aandoeningen van het bovenbeen

Verschillende aandoeningen en blessures kunnen pijn in het bovenbeen veroorzaken. In dit overzicht zetten we de belangrijkste aandoeningen op een rijtje.

Bovenbeen

pijn bovenbeen
anatomie bovenbeen

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF