Pijn aan de elleboog

De elleboog is het gewricht dat de bovenarm met de onderarm verbindt. Verschillende structuren in en rondom de elleboog zorgen er samen voor dat het gewricht goed kan bewegen. Pijn aan de elleboog - soms in combinatie met een bewegingsbeperking - kan zowel acuut als gedurende een langere periode ontstaan.


pijn elleboog

Anatomie van de elleboog

In de elleboog komen drie botten bijeen die samen het ellebooggewricht vormen. Dit zijn de bovenarm (humerus), het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulnae). Door gewrichtskapsel en banden worden de botten in het gewricht op hun plaats gehouden. Rondom de elleboog hechten via peesweefsel een hoop spieren aan die de bewegingen van de elleboog mogelijk maken.

Slijmbeurzen zorgen ervoor dat het weefsel bij bewegingen goed over elkaar kan bewegen. Een slijmbeurs is een soort van glad, glibberig stootkussentje. Aan de achterzijde van de elleboog zit een slijmbeurs die we 'bursa olecrani' noemen.

Langs de elleboog lopen zenuwen en bloedvaten. De zenuwen zorgen ervoor dat prikkels van en naar de verschillende delen van de arm worden doorgegeven. Zo kunnen we spieren aansturen, maar ook pijn waarnemen. De bloedvaten verzorgen het transport van bloed zodat de gehele arm en hand van zuurstof en voedingsstoffen wordt voorzien.

anatomie elleboog

Controleer uw elleboogklachten

Om een goed beeld te krijgen van de oorzaak van de pijn in de elleboog, adviseren wij u de online fysiotherapie check te doen. Door de plek waar u pijn heeft aan te wijzen en vervolgens de vragen te beantwoorden, wordt uw elleboogpijn vergeleken met de meest voorkomende aandoeningen binnen de fysiotherapie. U kunt terecht bij een fysiotherapeut in de buurt voor professioneel advies.

Aandoeningen van de elleboog

Hieronder een overzicht van aandoeningen die pijn in de elleboog kunnen veroorzaken. Elk artikel geeft uitgebreide informatie over de klachten, de oorzaak en de eventuele behandeling. Wanneer u de online fysiotherapie check doet, worden uw klachten vergeleken met al deze aandoeningen.

Elleboog

pijn elleboog
anatomie elleboog

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF