Pijn aan de bovenrug

Pijn aan de bovenrug wordt gevoeld in het gebied vanaf de nek tot aan de onderrug. Of makkelijker gezegd; het gebied tussen of onder de schouderbladen. Pijn in het bovenste gedeelte van de rug kan invloed hebben op andere lichaamsdelen die op hun beurt ook weer klachten kunnen gaan geven.


pijn bovenrug

Anatomie van de bovenrug

De bovenrug bestaat uit 12 wervels en 12 paar ribben. Deze ribben zitten vast op de wervels van de bovenrug. Door de ribben is de bovenrug veel minder beweeglijk dan de nek en de onderrug.

De wervels van de bovenrug vormen samen de borstwervelkolom. De spieren van de borstwervelkolom worden gevoed vanuit de nek. De zenuwen die uittreden in de bovenrug voeden de organen in de borstkas.

De ribben, de stand van de wervelkolom, de spieren en de organen kunnen allemaal een rol spelen bij pijnklachten in de bovenrug. Normaal gesproken werkt alles keurig met elkaar samen, maar als er ergens een probleem zit, dan kunnen andere delen ook verstoord raken.

De ribben horen bij elke inademing wat te spreiden en bij elke uitademing komen ze weer naar elkaar toe. Zo worden er alleen al bij het ademen vele gewrichtjes in werking gesteld. De spreiding van de ribben zorgt ervoor dat de longen groter kunnen worden bij elke inademing.

De schouderbladen glijden over de bovenrug. Echter, omdat het schouderblad onderdeel is van de schouder, hoort dit niet bij de bovenrug maar bij de schouder. Hieruit blijkt hoeveel invloed alles op elkaar heeft.

Pijnklachten

Bij een pijnlijke bovenrug moeten eerst hartproblemen worden uitgesloten, dit kan namelijk pijn tussen de schouderbladen veroorzaken in combinatie met pijn op de borst. Problemen met het hart zijn vaak te provoceren door inspanning.

Pijn tussen de schouderbladen duidt vaker op een probleem met de ribben, de wervels, de ademhaling of pijn die afkomstig is van de spieren die gestuurd worden vanuit de nek.

Als ribben of wervels niet de juiste beweeglijkheid hebben, dan kun je last krijgen van de bovenrug doordat er geforceerd beweging plaats moet vinden. De fysiotherapeut kan in dit geval helpen de beweeglijkheid te verbeteren.

Daarnaast is houding van groot belang voor de bovenrug. De bolling van de bovenrug heeft directe invloed op de nek, en de nek voedt juist de spieren van de bovenrug.

De stand van de bovenrug bepaalt ook hoe de schouderbladen staan, die op hun beurt weer de basis van de schouder en de arm vormen. Een verkeerde houding kan dus pijn in de bovenrug veroorzaken, maar ook pijn naar de schouders toe.

Acute pijn kan veroorzaakt worden door een trauma (ongeluk of val), waarbij een rib kneust of breekt. Een gebroken of gekneusde rib geeft vaak erg vervelende pijn tijdens het (diep) ademhalen of hoesten.

anatomie bovenrug

Wat veroorzaakt uw bovenrugklachten?

Heeft u pijn aan de bovenrug en wilt u weten wat er aan de hand is? Dan is het verstandig om een fysiotherapeut naar uw bovenrug te laten kijken. In ons overzicht van fysiotherapie in Nederland vindt u een fysiotherapie praktijk die u verder kan helpen. Wilt u eerst zelf op onderzoek uitgaan? Dan kunt u een eerste indicatie van uw klachten krijgen door de online fysiotherapie check te doen. Geef aan waar u de pijn in uw rug voelt en beantwoord de vragen. U krijgt dan direct een overzicht van rugklachten waar u last van zou kunnen hebben.

Aandoeningen van de bovenrug

Het onderstaande overzicht toont de belangrijkste aandoeningen die pijn aan de bovenrug kunnen veroorzaken. Klik op de naam van een aandoening om meer te lezen over de oorzaak, symptomen, behandeling en achterliggende anatomie.

Bovenrug

pijn bovenrug
anatomie bovenrug

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF