Pijn aan de bovenarm

De bovenarm is het lichaamsdeel tussen de elleboog en de schouder. Bij pijn in deze regio wordt snel gedacht aan problemen van de biceps spier of de triceps spier. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De pijn die wordt gevoeld in de bovenarm kan ook uit de schouder, elleboog of zelfs de nek komen.


pijn bovenarm

Anatomie van de bovenarm

De bovenarm bestaat uit één bot en twee grote spiergroepen. Op het bot, dat we de humerus noemen, hechten de biceps en de triceps spiergroepen aan. De biceps staan ook wel bekend als de spieren waarmee we onze spierballen tonen.

Zoals de naam al zegt, bestaan deze spiergroepen uit twee (bi-) dan wel drie (tri-) afzonderlijke spieren. Daarnaast lopen er een aantal belangrijke zenuwen en bloedvaten in de bovenarm die voor de aansturing, gevoelswaarneming en voeding van de gehele arm zorgen.

Pijnklachten

Bij pijn aan de bovenarm die niet acuut is ontstaan moet vaak bekeken worden waar de oorzaak van deze pijnklachten zit. Pijn in de schouder wordt namelijk vaak in de bovenarm gevoeld. De lange pees van de biceps loopt zelfs door het schouderkapsel en zit vast aan de schouder. Dit kan verklaren waarom de pijn in de bovenarm gevoeld wordt.

Daarnaast kan pijn in de bovenarm ook uitstraling vanuit de nek zijn. Vooral als er zenuwen bij betrokken zijn die naar de arm toe lopen. Als er sprake is van een irritatie of beknelling van de zenuw in de nek, dan kan dit klachten veroorzaken in de bovenarm.

Bij acute letsels van de bovenarm moet gedacht worden aan een botbreuk of spierscheuring van de biceps of triceps spier. Een breuk ontstaat voornamelijk door een ongeluk of val. Als het acute moment bestaat uit het vlug opvangen van een zware last, dan denken we eerder aan een pees- of spierscheuring.

Spieren en pezen kunnen ook overbelast raken. Spierpijn is een veelvoorkomende klacht bij sporters. Spierpijn in de bovenarm wordt o.a. gezien in de fitness waar specifieke oefeningen voor de biceps en de triceps soms tot overbelasting leiden.

Symptomen
Pijnklachten die vaak waargenomen worden zijn:

  • Bandgevoel om de bovenarm.
  • Pijn die niet heel duidelijk te lokaliseren is, of verplaatst.
  • Strak gevoel.
  • Tintelingen.
  • krachtverlies.


Wanneer er sprake is van tintelingen of krachtverlies, dan zou dat kunnen wijzen op een probleem met zenuwen en/of bloedvaten.

anatomie bovenarm

Controleer uw bovenarm klachten

Het is belangrijk om de oorzaak van pijn in de bovenarm te achterhalen en hierop de juiste actie te ondernemen. Ter oriëntatie kunt u de online fysiotherapie check doen waarin uw bovenarmpijn vergeleken wordt met een groot aantal bekende klachten en blessures binnen de fysiotherapie. Voor een nauwkeurig onderzoek kunt u terecht bij een gekwalificeerde fysiotherapeut bij u in de buurt. De fysiotherapeut kan onderzoeken waar de pijn vandaan komt en deze behandelen met fysiotherapeutische technieken en gerichte oefeningen.

Aandoeningen

Onderstaande aandoeningen hebben betrekking op de bovenarm. In het artikel over de schouder vindt u een overzicht van aandoeningen en blessures van de schouder die mogelijk ook pijn geven in de bovenarm.

Bovenarm

pijn bovenarm
anatomie bovenarm

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF