Pijn aan het onderbeen

Het onderbeen zit tussen de knie en de enkel in. Het bestaat uit 2 botten; het scheenbeen (de tibia) en het kuitbeen (de fibula). Daarnaast heeft het onderbeen 12 spieren die zorgen voor beweging en stabiliteit in de aangrenzende gewrichten. Pijn aan het onderbeen kan zowel acuut als geleidelijk ontstaan.


pijn onderbeen

Anatomie & blessures van het onderbeen

Het scheenbeen ligt aan de voorzijde van het onderbeen. Aan de bovenzijde is het bot breed en plat afgevlakt, waardoor het een plateau vormt. Dit plateau noemen we het tibiaplateau en is een onderdeel van het kniegewricht.

Het kuitbeen staat aan de buitenzijde ten opzichte van het scheenbeen. Het kuitbeen en scheenbeen zijn met elkaar verbonden door middel van bindweefsel (de syndesmose). Aan de onderkant van het onderbeen vormen het scheenbeen en het kuitbeen samen het bovenste deel van het enkelgewricht.

Spieren en compartimenten
De onderbeenspieren zijn onder te verdelen in drie groepen: een spiergroep aan de voorzijde, aan de buitenzijde en aan de achterzijde. De drie spiergroepen zijn door bindweefselschotten in compartimenten verdeeld. De spiergroep aan de achterzijde is ook nog doormiddel van bindweefsel verdeeld in 2 groepen; oppervlakkige en diepere spieren. Hierdoor ontstaan uiteindelijk vier compartimenten.

Blessures
Door overbelasting van de spieren van het onderbeen kunnen spieren uit gaan zetten, dit zorgt voor verhoogde druk binnen een compartiment wat kan resulteren in pijn. Dit kan zowel acuut ontstaan als chronisch. Dit wordt ook wel het compartiment syndroom genoemd.

Een andere overbelastingsblessure van het onderbeen is het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), ook wel shin splints genoemd. Deze blessure bevindt zich aan de voorzijde van het onderbeen tegen de binnenrand van het scheenbeen aan.

Daarnaast kan pijn aan het onderbeen ook acuut ontstaan, in het meest extreme geval bij een breuk van het scheenbeen of het kuitbeen. Maar ook een acute spierscheuring zoals de zweepslag van de kuit kan tot vervelende pijnklachten leiden.

anatomie onderbeen

Controleer de pijn aan uw onderbeen

Om een beeld te krijgen van de oorsprong van de pijn in uw onderbeen, adviseren we u de online fysiotherapie check te doen. Geef eerst aan waar de pijn in uw onderbeen zich bevindt. Vervolgens kunt u een aantal vragen over uw klachten beantwoorden, waarna we uw klachten vergelijken met de meest voorkomende aandoeningen binnen de fysiotherapie. De uitslag toont de aandoening of blessure waar u mogelijk mee te maken heeft. Voor professionele hulp kunt u een afspraak maken bij een fysiotherapie praktijk bij u in de buurt.

Blessures en aandoeningen van het onderbeen

Pijn in het onderbeen kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende aandoeningen en blessures die pijn in het onderbeen veroorzaken.

Onderbeen

pijn onderbeen
anatomie onderbeen

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF