Specialisaties in de fysiotherapie

Fysiotherapie houdt zich bezig met de behandeling van lichamelijke klachten en blessures aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Een fysiotherapeut kan zich verder specialiseren in verschillende richtingen binnen het vakgebied.


De fysiotherapeut heeft een vierjarige HBO-opleiding gevolgd om specialist te worden op het gebied van bewegen. Tijdens deze opleiding wordt uitgebreid aandacht besteed aan onder andere de anatomie van het menselijk lichaam, het lichamelijk onderzoek en verschillende behandelmethodes. Alles staat in het teken van het zo goed mogelijk helpen van de patiënt.

Specialisaties

Een fysiotherapeut kan zich ook nog verder specialiseren. Er wordt dan nog een aanvullende opleiding gevolgd om zich nog meer te verdiepen in een bepaalde lichaamsregio of specifiek ziektebeeld. De opzet van het behandeltraject bij een gespecialiseerde fysiotherapeut ziet er min of meer hetzelfde uit. Het lichamelijk onderzoek en de behandelmethoden zullen wel verschillen, afhankelijk van het specialisme.

Hieronder een overzicht van de verschillende specialisaties binnen de fysiotherapie.

SpecialisatiesEen behandeling bij een gespecialiseerde fysiotherapeut hoeft niet altijd meerwaarde te hebben. De meerwaarde is afhankelijk van het klachtenbeeld van de patiënt en of er voor dit klachtenbeeld een specialisatie bestaat.

Behandeltraject bij de fysiotherapeut

De opbouw van een behandeltraject bij een fysiotherapeut ziet er globaal als volgt uit.

Intake
Bij het eerste bezoek zal een intake en onderzoek plaatsvinden. Hierbij worden vragen gesteld om erachter te komen wat de exacte klacht is, hoe deze is ontstaan, wat voor problemen deze met zich meebrengt enzovoort.

Onderzoek
Daarna zal een lichamelijk onderzoek plaatsvinden waarbij de fysiotherapeut kijkt naar hoe er wordt bewogen en wat de beperkingen zijn. Dit gebeurt aan de hand van verschillende tests. Vervolgens zal de fysiotherapeut met de patiënt bespreken wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden.

Behandeling
Samen met de fysiotherapeut gaat de patiënt aan de slag om de klachten te verminderen of op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld door mobiliserende technieken om de gewrichten beter te laten bewegen, oefentherapie om zwakke schakels in het lichaam te versterken, massage of houdings- en bewegingsadvies. Gedurende het behandeltraject zal de voortgang bijgehouden worden en de behandeling waar nodig aangepast worden.

Behandeling kan individueel of soms in groepsverband plaatsvinden. Tegenwoordig wordt ook steeds meer aandacht besteed aan de preventieve zorg, dus om te voorkomen dat klachten ontstaan. Ook hier is een rol voor de fysiotherapeut weggelegd.

Waar werkt een algemeen fysiotherapeut?

De fysiotherapeut is in verschillende settings terug te vinden. Zo is deze vaak werkzaam in een particuliere praktijk, ziekenhuis, revalidatiecentrum of verzorgingstehuis. Maar ook aan sportclubs is steeds vaker een fysiotherapeut verbonden.


Deel dit artikel:Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF