Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die daarna nog een opleiding manuele therapie gevolgd heeft. Manuele therapie heeft als doel gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren.

specialisaties orthopedische manuele therapie


Er zijn verschillende stromingen binnen de manuele therapie, die meer of minder op elkaar lijken. Overeenkomst is dat alle manueel therapeuten tijdens hun studie extra technieken hebben geleerd die erop gericht zijn de gewrichten beter te laten functioneren en houding en beweging verbeteren.

Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de wervelkolom. De gebruikte technieken worden ook wel mobilisaties en manipulaties genoemd. Mobilisaties zijn rustige bewegingen die de manueel therapeut in een gewricht teweegbrengt. Bij manipulaties wordt een snelle plotselinge beweging gemaakt waarbij een ‘knakje’ te horen kan zijn.

Bij de manueel therapeut kun je terecht met uiteenlopende klachten zoals hoofdpijn, nek-, rug- en heupklachten. Maar ook bij klachten van andere gewrichten kan manuele therapie uitkomst bieden. Na een behandeling is er vaak direct een verbetering merkbaar in de zin van meer beweeglijkheid en/of minder pijn. Nadat de manueel therapeut zijn werk gedaan heeft zal deze ook oefeningen en adviezen meegeven om de klachten verder te verminderen of in de toekomst te voorkomen.

Afspraak bij een manueel therapeut

Het eerste bezoek aan een manueel therapeut bestaat uit drie onderdelen. Allereerst zal deze willen achterhalen of u op de juiste plek bent bij een manueel therapeut. Als dit het geval is zal er een vraaggesprek volgen om inzicht te krijgen in de klachten. Daarna zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden om te kijken hoe het met de houding en beweging van de gewrichten gesteld is. Op basis van deze drie onderdelen wordt dan vastgesteld wat de (waarschijnlijke) oorzaak van de klachten is en wat er aan gedaan kan worden.

Afhankelijk van het soort klacht zal dan een behandeling gestart worden waarbij de manueel therapeut zijn specifieke technieken toepast. Vaak krijgt men hierna oefeningen en adviezen mee om de klachten verder te doen afnemen en om terugkeer van de klachten te voorkomen.

Waar werkt een manueel therapeut?

Een manueel therapeut werkt veelal in een particuliere praktijk, maar kan ook aan een revalidatiecentrum of ziekenhuis verbonden zijn. Er wordt samengewerkt met huisartsen of specialisten in het ziekenhuis.

Zoeken

Hoewel veel praktijken een manueel therapeut in dienst hebben, vindt u deze specialisatie niet bij iedere fysiotherapiepraktijk. Gebruik onderstaande zoekfunctie voor het vinden van geregistreerde manueel therapeuten in uw woonplaats.


Deel dit artikel:


Gerelateerde onderwerpen

Specialisaties

Bekijk hier alle onderwerpen.

specialisaties orthopedische manuele therapie

Vind een manueel therapeut

Manuele therapie

In Nederland zijn verschillende manueel therapeuten gevestigd. Bekijk het overzicht van de manueel therapeuten bij u in de buurt en maak direct een afspraak!

Manuele therapie in de buurt ยป

© copyright 2023 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF