Geriatriefysiotherapie

Een geriatriefysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van mensen die vanwege hun hogere leeftijd lichamelijke klachten ondervinden. Ook mensen die nog relatief jong zijn en bijvoorbeeld een beroerte hebben gehad of de ziekte van Parkinson hebben worden binnen de geriatriefysiotherapie behandeld.

specialisatie geriatrie geriatrisch fysiotherapeut


De klachten die binnen de geriatriefysiotherapie gezien worden zijn vaak uitgebreid en complex en hoeven niet altijd alleen in het bewegingsapparaat te liggen. Denk bijvoorbeeld aan iemand met dementie die gevallen is en een heup gebroken heeft.

Deze groep patiënten vraagt om specifieke kennis over de veranderingen die optreden als gevolg van veroudering. Daarnaast vraagt iemand met een beroerte of dementie ook om een andere aanpak en benaderingswijze dan een verder gezonde patiënt.

Werkwijze van een geriatriefysiotherapeut

De geriatriefysiotherapeut beschikt over een breed scala aan tests en oefeningen voor deze patiëntgroep. Over het algemeen staat de behandeling in het teken van het verbeteren of behouden van de mobiliteit en zelfstandigheid.

Dit gebeurt meestal door het geven van oefentherapie waardoor de spierkracht, conditie en balans getraind worden. Wanneer echte verbetering niet meer mogelijk is dan zal geprobeerd worden de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden.

Betrokkenheid van familie en verzorgers

De geriatriefysiotherapeut werkt vaak niet alleen samen met de patiënt. Regelmatig zijn ook andere mensen betrokken zoals de kinderen, verzorgers of partner.

Waar werkt een geriatriefysiotherapeut?

Omdat de geriatriefysiotherapeut vaak met oudere en/of zieke mensen te maken heeft zijn zij naast de particuliere praktijk ook vaak te vinden in verzorgings- of verpleegtehuizen, ziekenhuizen en revalidatiecentra. Hier werkt hij samen met de geriater (specialist ouderengeneeskunde), huisarts en verzorging.

Geriatrie bij u in de buurt

Vul uw postcode in om de dichtstbijzijnde geriatriefysiotherapeut te vinden.


Deel dit artikel:


Gerelateerde onderwerpen

Specialisaties

Bekijk hier alle onderwerpen.

specialisatie geriatrie geriatrisch fysiotherapeut

Geriatrie in Nederland

Geriatriefysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van ouderen. Klik op de onderstaande link voor een geriatriefysiotherapeut bij u in de buurt.

Overzicht geriatriefysiotherapeuten ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF