Kinderfysiotherapie

Bij de kinderfysiotherapeut kunnen patiënten van 0 tot 18 jaar terecht. De kinderfysiotherapeut behandelt kinderen met een achterstand in hun bewegingsontwikkeling, of kinderen die kampen met problemen van bepaalde bewegingsvaardigheden.

specialisaties kinderfysiotherapie


Doelgroep

Bij baby's kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een voorkeurshouding waardoor het hoofdje niet mooi symmetrisch groeit. Bij oudere kinderen kan er een achterstand in de bewegingsontwikkling zijn. Denk hierbij aan lichamelijk of geestelijk gehandicapten, maar ook kinderen waarbij de fijne of grove motoriek (nog) niet goed genoeg ontwikkeld is.

De kinderfysiotherapeut behandelt ook kinderen die last hebben van (groei)pijn, blessures of andere relevante lichamelijke klachten. Hiervoor kunnen kinderen ook terecht bij een gewone fysiotherapeut, maar de kinderfysiotherapeut heeft over het algemeen meer kennis van de doelgroep.

Het kan gaan om kinderen die hun leeftijdsgenoten op lichamelijk vlak niet bij kunnen benen. Wanneer zij vanwege hun beperking gepest of buitengesloten worden kan dit ook tot psycho-sociale klachten leiden.

Omdat het kind een probleem zelf niet altijd goed aan kan geven is een goede communicatie tussen kinderfysiotherapeut, ouders en/of leerkrachten erg belangrijk. Zij merken vaak als eerste een probleem op en trekken dan aan de bel.

Een afspraak bij de kinderfysiotherapeut

De kinderfysiotherapeut zal na het verhaal van de ouders en/of het kind een onderzoek verrichten en tests afnemen die specifiek gericht zijn op het in kaart brengen van het probleem.

Bij bewegingsproblemen van het kind worden de vaardigheden die niet goed ontwikkeld zijn getraind door middel van oefeningen. Dit gebeurt op een manier die de kinderen ook leuk en interessant vinden. Leren vindt op die manier spelenderwijs plaats. De ouders en leerkrachten krijgen adviezen mee over hoe zij het kind het beste kunnen steunen en stimuleren in het dagelijks leven.

Waar werkt een kinderfysiotherapeut?

Een kinderfysiotherapeut is vaak werkzaam in een particuliere praktijk, revalidatiecentrum of op scholen. Vaak wordt er samengewerkt met andere disciplines zoals een logopedist, kinderpsycholoog en kinderarts.

Zoek een praktijk voor kinderfysiotherapie

Zoekt u een praktijk die kinderfysiotherapie kan aanbieden? Vul dan uw postcode of plaatsnaam in voor een deskundige praktijk bij u in de buurt.


Deel dit artikel:


Gerelateerde onderwerpen

Specialisaties

Bekijk hier alle onderwerpen.

specialisaties kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapeuten in de buurt

Kinderfysiotherapie

U zoekt en kinderfysiotherapeut? Vind deze snel en eenvoudig in ons overzicht van gekwalificeerde kinderfysiotherapeuten in Nederland.

Kinderfysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF