Oedeemtherapie

Oedeem is een ander woord voor een vochtophoping ergens in het lichaam die er niet hoort te zitten. Een oedeemtherapeut kan met oedeemtherapie helpen om daar weer van af te komen.

benen lymfoedeem lymfe oedeem been fysiotherapie


Mensen kunnen bijvoorbeeld last hebben van oedeem bij kanker of een probleem van de bloed- of lymfevaten. Oedeem kan ook optreden na een operatie, ongeval of bestraling.

Behandeling oedeemtherapie

Een oedeemtherapeut heeft verschillende behandeltechnieken tot zijn beschikking om de afvoer van overtollig vocht te stimuleren. Denk hierbij aan spier- en ademhalingsoefeningen waardoor het vocht als het ware weggepompt wordt en afgevoerd wordt door de bloed- en lymfebanen.

Ook kunnen bepaalde houdingen de zwelling verminderen. De oedeemtherapeut weet welke houdingen wel en niet goed zijn voor vochtophopingen in een bepaalde lichaamsregio.

De oedeemtherapeut kan ook gebruik maken van een speciale massagetechniek. Hierbij wordt het vocht verplaatst door handvattingen van de therapeut naar delen van het lichaam die het vocht wel op kunnen nemen. Dit zal altijd in de richting van het hart zijn.

Om gedurende de dag te voorkomen dat bijvoorbeeld de benen opnieuw opzwellen kunnen ook speciale kousen of bandages gebruikt worden.

Waar werkt een oedeemtherapeut?

Een oedeemfysiotherapeut is vaak werkzaam in een particuliere praktijk en zal samenwerken met chirurgen, oncologen en huisartsen.

Vind een oedeemtherapeut

Oedeemtherapie is een vak appart. Zorg er daarom voor dat u een praktijk zoekt die dit aan kan bieden. Via onderstaande zoekfunctie vindt u snel en eevoudig een oedeemtherapeut bij u in de buurt.


Deel dit artikel:


Gerelateerde onderwerpen

Specialisaties

Bekijk hier alle onderwerpen.

benen lymfoedeem lymfe oedeem been fysiotherapie
onderbenen lymfe inzwachtelen fysiotherapie

Vind een oedeemtherapeut

Oedeemtherapie

Vind snel en eenvoudig een oedeemtherapeut bij u in de buurt en maak direct een afspraak. Hieronder vindt u het overzicht van gekwalificeerde oedeemtherapeuten in Nederland.

Overzicht oedeemtherapeuten ┬╗

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF