Psychosomatische fysiotherapie

Een psychosomatisch fysiotherapeut houdt zich bezig met lichamelijke klachten die voortkomen uit stress of spanning of waarvoor geen duidelijke lichamelijke oorzaak gevonden kan worden.

specialisaties psychosomatische fysiotherapie


De zogenaamde 'onbegrepen' lichamelijke klachten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis, ziekte of door spanning in de privésfeer.

Tussen lichaam en geest bestaat een continue wisselwerking. Wanneer dit evenwicht uit balans raakt kunnen klachten ontstaan. Deze klachten uiten zich o.a. als vermoeidheid, pijnklachten die te lang aanhouden, depressie of een burn-out.

Er kan helaas niet altijd een duidelijke diagnose gesteld worden terwijl er wel lichamelijke klachten aanwezig zijn. Dit kan erg frustrerend zijn voor de patiënt die zich onbegrepen voelt en niet weet waar hij naartoe moet.

Behandeling psychosomatische fysiotherapie

In dit geval kan psychosomatische fysiotherapie uitkomst bieden. De psychosomatisch fysiotherapeut kijkt met de patiënt welk probleem ten grondslag ligt aan de lichamelijke klachten. Hierbij zal aandacht besteed worden aan psychische en sociale factoren die mogelijk een rol spelen.

Er wordt dus gekeken naar de relatie tussen lichaam, geest en omgeving. Samen met de psychosomatisch fysiotherapeut zal de patiënt werken aan het herstellen van de balans tussen deze onderdelen. Hierdoor zullen de klachten verminderen of verdwijnen en krijgt de patiënt handvatten aangereikt om klachten in de toekomst te voorkomen.

Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van ademhalings- en ontspanningsoefeningen en wordt inzicht gegeven in hoe de lichamelijke en psychische grenzen bewaakt kunnen worden. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van andere oefeningen en behandelmethoden die in de fysiotherapie gebruikt worden.

Waar werkt een psychosomatisch fysiotherapeut?

Een psychosomatisch fysiotherapeut is vaak werkzaam in een particuliere praktijk. Er wordt regelmatig samengewerkt met de huisarts, de bedrijfsarts en de psycholoog om de patiënt zo goed mogelijk te begeleiden.

Zoek een gespecialiseerde praktijk

Zoek een psychosomatisch fysiotherapeut door uw postcode of plaats in te vullen.


Deel dit artikel:


Gerelateerde onderwerpen

Specialisaties

Bekijk hier alle onderwerpen.

specialisaties psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

In de buurt

Er zijn verschillende praktijken die psychosomatische fysiotherapie aanbieden bij u in de buurt. Vindt hieronder een psychosomatisch fysiotherapeut die u verder kan helpen.

Vind een psychosomatisch fysiotherapeut ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF