Manipulatie van gewrichten
Kraken van gewrichten

Manipulatie van gewrichten wordt door veel mensen ‘kraken’ genoemd. Fysiotherapeuten, manueeltherapeuten, chiropractors en osteopaten voeren deze handeling uit. Het is een techniek om gewrichten weer goed te laten bewegen. Een gewricht kan door vele oorzaken problemen hebben met bewegen.

fysiotherapie manipulatie kraken rug manuele therapie


Blokkeringen of disposities van gewrichten

Een blokkering van een gewricht is een voorbeeld van een dispositie. Disposities van gewrichten zijn niet-juiste standen van gewrichten. Wanneer er een blokkering aanwezig is, wordt er schade toegebracht aan het gewrichtskraakbeen. Er zijn verschillende soorten disposities mogelijk:

  • Statische disposities; een verminderde beweeglijkheid van een gewricht.
  • Dynamische disposities; tijdens het bewegen, bewegen de twee botstukken niet juist ten opzichte van elkaar. Dit wordt ook wel instabiliteit genoemd.
  • Omkeerbare disposities; zijn blokkeringen die weer opgeheven kunnen worden zonder operatie.
  • Onomkeerbare disposities; zijn blokkeringen die niet kunnen worden behandeld zonder een operatie. Denk hierbij aan een botbreuk die niet recht aan elkaar groeit. Maar ook een gescheurde kruisband is een onomkeerbare dispositie.

Manipulaties bij blokkerende gewrichten

Een manipulatie wordt uitgevoerd bij statische omkeerbare disposities. Een manipulatie heft de blokkering op. Een manipulatie kan een krakend geluid geven door de drukverplaatsing in het gewricht. Denk hierbij aan het leegdrukken van noppenfolie of het lostrekken van een zuignap. Het krakende geluid is de reden dat de behandeling vaak 'kraken' genoemd wordt, maar dat geluid komt dus niet van verplaatsing van wervels of andere botstukken. Door het opheffen van een blokkering herstelt de normale functie van het gewricht.

Juist belasten van gewrichtskraakbeen

Normaal belasten van gewrichtskraakbeen is een absolute voorwaarde voor het behoud van een goede kwaliteit van het kraakbeen. Wanneer een gewricht niet goed beweegt, kan schade ontstaan. Tijdens bewegen worden er voedingsstoffen, water en zuurstof naar alle cellen gebracht. Afvalstoffen worden door het bewegen afgevoerd. Wanneer een gewricht niet helemaal kan bewegen ontstaat er verhoogde druk. Kraakbeen is afhankelijk van de juiste druk in gewrichten. Hoe dit precies werkt, kun je hier lezen.

Ontstaan van statische disposities of blokkeringen

Een blokkering ontstaat door vormen van onder-, over-, of foutieve belasting:

  • Langdurig dezelfde houding aannemen.
  • Langdurig immobiliseren (gips).
  • Niet gebruiken van een bepaalde lichaamsregio, dit kan komen door een verkeerd beweegpatroon of inactiviteit.
  • Niet volledig kunnen bewegen van gewrichten. Dit kan komen door inklemming van bijvoorbeeld een meniscus, gewrichtskapsel of loszittend kraakbeen.
  • Ongeval waarbij een dispositie ontstaat. Voorbeelden hiervan zijn overrekking, beschadiging van kapsel of kneuzing.

Gevolgen van manipulaties van gewrichten

Door een manipulatie uit te voeren op gewrichten, wordt invloed uitgeoefend op weefsel rondom het gewricht. In en rond een gewricht liggen veel structuren die invloed hebben op de beweeglijkheid. Door manipulaties geef je een impuls aan de gewrichtsvloeistof, kraakbeen, kapsel en spieren. Hierdoor wordt het natuurlijk herstel gestimuleerd.

Gewrichtsvloeistof en het kraakbeen moeten hebben beweging en druk nodig om voedingstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Ook het gewrichtskapsel, de gewrichtsbanden en spieren rondom een gewricht moeten goed kunnen bewegen. Deze structuren zorgen voor stabiliteit van een gewricht.

Behandeling met manipulaties

Voor een behandeling met manipulaties ('jezelf laten kraken') kun je het beste een afspraak maken bij een manueel therapeut. Dit is een fysiotherapeut met een extra opleiding, die zich onder andere richt op het manipuleren van gewrichten.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

fysiotherapie manipulatie kraken rug manuele therapie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF