Kraakbeen
Gewrichtskraakbeen

Kraakbeen is een vorm van bindweefsel met speciale kenmerken. Meestal wordt met kraakbeen het kraakbeen in gewrichten bedoeld. In het lichaam zitten echter veel verschillende soorten kraakbeen. De oorschelp en het strottenhoofd zijn bijvoorbeeld ook van kraakbeen. In dit artikel zullen we het vooral hebben over het kraakbeen in gewrichten.

kraakbeen gezond bot anatomie cartilago


Het kraakbeen in gewrichten is de bekleding op de botuiteinden die in een gewricht samenkomen. Deze bekleding, in samenwerking met een heel dun laagje gewrichtsvloeistof, zorgt ervoor dat de botten soepel over elkaar heen glijden.

Ontwikkeling van kraakbeen

Het kraakbeen wordt in de jaren van groei aangemaakt. De hoeveelheid belasting tijdens de groei bepaalt de dikte van het kraakbeen voor de rest van het leven. Het is dus van belang om in de groeiperiode belasting op het kraakbeen te geven door sport en bewegen. Kraakbeen kan enkele millimeters tot ruim een halve centimeter dik worden.

Functies van het kraakbeen

Kraakbeen heeft verschillende functies zoals:

  • Wrijving verminderen tussen de botuiteinden.
  • Drukbelasting verdelen over het gehele bot (schokabsorptie).
  • Bescherming van de botuiteinden.

Kraakbeen is een veerkrachtig en vormherstellend weefsel. Wat wil zeggen dat na belasting het kraakbeen de oorspronkelijke vorm weer inneemt. Zoals de werking van een spons. Door deze eigenschappen is kraakbeen uitermate geschikt om drukkrachten op het gewricht op te vangen.

Kraakbeen bestaat voor een groot deel uit water, dit zorgt voor het vormherstellend vermogen. Kraakbeen is echter niet voorzien van bloedvaten, lymfevaten en zenuwvezels. Dit maakt dat het bij beschadiging niet meer kan herstellen. Doorbloeding is immers essentieel voor herstel van beschadigd weefsel. Het kraakbeen slijt gedurende het leven, wat zorgt dat de dikte en vormherstellend vermogen afneemd (artrose).

Voeding van kraakbeen

Kraakbeen heeft geen doorbloeding maar kan wel door belasting (druk) voorzien worden van voedingsstoffen. Door belasting zakt het kraakbeen in waardoor afvalstoffen uit het kraakbeen worden gedrukt. Wanneer de belasting wordt opgeheven, ontstaat weer ruimte om water, zuurstof en voedingsstoffen op te nemen. Het is dus van belang om kraakbeen te belasten en te ontlasten. De voedingsstoffen worden zodoende uit de gewrichtsvloeistof gehaald. Door beweging van de gewrichten wordt deze vloeistof steeds ververst waardoor het kraakbeen weer nieuwe voedingsstoffen kan opnemen.

Het is van belang om te blijven bewegen, ook bij beschadiging van het kraakbeen. Bewegen voorkomt achteruitgang van het resterende gezonde kraakbeen.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

kraakbeen gezond bot anatomie cartilago

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ┬╗

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF