Grote teen
Hallux, dikke teen

De grote teen is bedoeld om, samen met de andere tenen, het lichaam voort te bewegen. Hij is belangrijk in de afwikkeling van de voet. Daarnaast zorgt hij ook voor het bewaren van het evenwicht. In tegenstelling tot de andere tenen bevinden zich in de grote teen twee botten in plaats van drie.

voet botten grote teen dorsaal voetrug


Hallux valgus

Er zijn enkele specifieke aandoeningen die de grote teen kunnen treffen. Zo is er de hallux valgus waarbij de grote teen steeds schuiner in de richting van de andere tenen gaat staan. Hierbij ontstaat een knobbel aan de basis van de grote teen. De knobbel staat ook onder zijn Engels benaming bekend, de bunion. Deze knobbel is vaak rood en pijnlijk en drukt dan tegen de schoen aan waarbij wrijving optreed. Hoe schuiner de teen staat, hoe verder de knobbel uitsteekt. De teen kan zelfs zover schuin staan dat hij over/onder de naastgelegen tenen kruist en deze in de verdrukking brengt.

Hallux limitus en hallux rigidus

De hallux limitus is een stijve, minder beweeglijke grote teen. Over het algemeen is dit een gevolg van artrose, maar ook (sport)letsels en andere voetafwijkingen, waaronder de hallux valgus, kunnen deze klacht veroorzaken. Omdat de beweeglijkheid van de grote teen is verminderd, wordt het afwikkelen van de voet lastiger. Met name het laatste deel van de afwikkeling is bemoeilijkt en pijnlijk. Deze pijn zit dan aan de bovenzijde van de grote teen waar ook een zwelling aanwezig kan zijn. Wanneer de teen volledig is verstijfd en er dus helemaal geen beweging meer mogelijk is, dan is er sprake van een hallux rigidus.

Meestal is het zo dat bovenstaande problemen zich op latere leeftijd, na het 50e levensjaar, voordoen. De ene aandoening kan gemakkelijk overgaan in de andere.

De juiste schoen(aanpassing) kan veel problemen voorkomen of verergering tegengaan. Wanneer dit niet (meer) voldoende helpt is een operatie waarbij de stand van de teen verbeterd en de knobbel verwijderd worden nog een optie.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

voet botten grote teen dorsaal voetrug

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF