Pezen

Pezen bevinden zich aan de uiteinden van spieren. Met een pees zit de spier stevig verankerd in het bot. Net als een spier bestaat ook een pees uit vele vezels die omgeven worden door sterk bindweefsel.

bicepspezen


Spieren en hun pezen lopen over één of meerdere gewrichten. Wanneer een spier aanspant, wordt de kracht via de pezen overgebracht op het bot waardoor bijvoorbeeld het ellebooggewricht buigt.

Pezen zijn een stuk stugger en minder vervormbaar dan spieren. Hierdoor wordt de energie vanuit de spier zo efficiënt mogelijk overgebracht op het bot.

Het bindweefsel van een spier gaat heel geleidelijk over in peesweefsel. Het kan ook andersom bekeken worden, het bindweefsel van een pees loopt door de gehele spier. Er zijn drie lagen peesweefsel te onderscheiden. Van binnen naar buiten zijn dit het endotenon, peritenon en epitenon. Deze komen overeen met het endomysium, perimysium en epimysium van de spier.

De lengte en dikte van pezen verschilt onderling aanzienlijk. Zo zal een grotere spier, die meer kracht kan leveren, ook sterkere en dikkere pezen hebben dan een kleinere spier. Pezen kunnen ook heel lang zijn zoals te zien is in de onderarm/hand en het onderbeen/voet.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

bicepspezen
achillespees

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF