Achillespees

De achillespees is een dikke en ronde pees die kracht van de kuitspieren aan de achterkant van het onderbeen overbrengt naar de voet. Het is zelfs de sterkste pees van het lichaam en ongeveer 15 cm lang. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld op onze tenen staan, springen en de voet goed afwikkelen.

onderbeen triceps surae achillespees


Er zijn drie spieren die uitmonden in de achillespees: de musculus gastrocnemius medialis en lateralis en de musculus soleus. Deze worden samen de musculus triceps surae genoemd. Deze spieren bezitten veel kracht en uithoudingsvermogen en zijn in staat dagelijkse (sport)activiteiten lang vol te houden.

Geleidelijk gaan de spiervezels over in peesvezels om uiteindelijk samen de achillespees te vormen. De achillespees is stevig verankerd in het hielbot (calcaneus). De achillespees wordt van bloed en gevoel voorzien door kleine aftakkingen van bloedvaten en zenuwen.

De achillespees is in staat elastische energie die vrijkomt door beweging, op te nemen (te absorberen), op te slaan en weer te gebruiken in een volgende beweging. Op die manier werkt de pees heel efficiënt.

Rond de achillespees liggen twee slijmbeurzen. Eén tussen pees en bot en de ander tussen pees en huid. Zij zorgen ervoor dat de pees met zo min mogelijk wrijving tussen huid en bot kan bewegen.

Indeling van de achillespees

De achillespees kan ingedeeld worden in 3 delen:

  • Aanhechting (insertie)
  • Middengedeelte
  • Spier/pees overgang


De aanhechting of insertie is het deel van de pees dat in het hielbot verankerd zit. De aanhechting is een overgang van botweefsel naar peesweefsel. Daarboven komt het middengedeelte van de pees. Het middengedeelte bestaat puur uit peesmateriaal. Dit gaat vervolgens over naar het spierweefsel van de kuitspieren. Deze overgang noemen we de spier/pees overgang.

Aandoeningen van de achillespees

Helaas komen blessures van de achillespees regelmatig voor, met name bij hardlopers. Vooral een achillespees tendinose en een gescheurde achillespees worden veel gezien.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

onderbeen triceps surae achillespees
achillespees indeling aanhechting midden gedeelte spier pees overgang achterzijde
enkel achillespees slijmbeurzen slijmbeurs bursa retrocalcanea subcutanea calcanea diep oppervlakkig

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF