Achillespees

De achillespees is een dikke en ronde pees die kracht van de kuitspieren aan de achterkant van het onderbeen overbrengt naar de voet. Het is zelfs de sterkste pees van het lichaam en ongeveer 15 cm lang. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld op onze tenen staan, springen, rennen en de voet goed afwikkelen.

onderbeen triceps surae achillespees


De kuitspieren en de achillespees

Er zijn drie spieren die uitlopen in de achillespees: de musculus gastrocnemius medialis en lateralis en de musculus soleus. Deze worden samen de musculus triceps surae genoemd. Deze spieren zijn erg kracht en hebben een groot uithoudingsvermogen. Hierdoor zijn ze in staat dagelijkse (sport)activiteiten lang vol te houden.

Geleidelijk gaan de spiervezels over in peesvezels om die samen de achillespees vormen. De achillespees zit stevig vast aan het hielbot (calcaneus). Kleine aftakkingen van bloedvaten en zenuwen zorgen voor de doorbloeding en het gevoel in de achillespees.

Rond de achillespees liggen twee slijmbeurzen. Eén tussen de pees en het bot en de ander tussen de pees en de huid. Zij zorgen ervoor dat de pees met zo min mogelijk wrijving tussen huid en bot beweegt.

De achillespees is in staat elastische energie die vrijkomt door beweging, op te nemen (te absorberen), op te slaan en weer te gebruiken in een volgende beweging. Op die manier werkt de pees heel efficiënt.

Indeling van de achillespees

De achillespees bestaat uit 3 zones:

  • Aanhechting
  • Middengedeelte
  • Spier-peesovergang


De aanhechting of insertie is het deel van de pees dat in het hielbot vastzit. De aanhechting is een overgang van peesweefsel naar botweefsel. Daarboven komt het middengedeelte van de pees. Het middengedeelte bestaat puur uit peesmateriaal. Dit gaat vervolgens over naar het spierweefsel van de kuitspieren. Deze overgang noemen we de spier-peesovergang.

Aandoeningen van de achillespees

Helaas komen blessures achillespees tendinose en een gescheurde achillespees regelmatig voor, met name bij hardlopers. Deze zorgen vaak voor langdurige klachten.

Maak snel een afspraak met een fysiotherapeut die jou van je achillespeesklachten af helpt.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

onderbeen triceps surae achillespees
achillespees indeling aanhechting midden gedeelte spier pees overgang achterzijde
enkel achillespees slijmbeurzen slijmbeurs bursa retrocalcanea subcutanea calcanea diep oppervlakkig

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2021 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF