Rotator cuff

De rotator cuff, vrij vertaald de rotatorenmanchet, is een spiergroep gelegen in en op het schouderblad. De rotator cuff groep bestaat uit vier spieren; de musculus supraspinatus, de musculus infraspinatus, de musculus subscapularis en de musculus teres minor.

schouder rotatorcuff spieren supraspinatus subscapularis spier voorzijde copy


Functie van de rotator cuff

De spiergroep heeft een gezamenlijke functie, het stabiliseren van de schouder. Door de spanning op het kapsel van de schouder te waarborgen, zorgt de rotator cuff ervoor dat de schouderkop minder snel kan ontwrichten (luxeren) bij bewegingen. Dit is vooral van belang bij bewegingen van de arm boven schouderhoogte. In ernstigere gevallen kunnen schouderluxaties leiden tot een schouder uit de kom.

Wat kan er fout gaan?

Zoals gezegd heeft de rotator cuff spiergroep een gezamenlijke functie, alles draait dus om onderlinge samenwerking van de spieren. Wanneer deze samenwerking in het gedrang komt door bijvoorbeeld een val, overbelasting een trauma of ander letsel, zal de schouderkop minder goed gestabiliseerd worden.

Dit heeft overbelasting van de rotator cuff tot gevolg wat kan leiden tot een impingement (inklemming) van de musculus supraspinatus. In een ernstiger geval kunnen er zelfs scheuren optreden in de pezen van de rotator cuff. Rotator cuff letsel kan een klachtenbeeld geven van pijn in de schouder, krachtsverlies, pijn bij bewegingen boven schouderhoogte en pijn bij het liggen op de aangedane schouder.

Behandeling van rotator cuff klachten

Letsel van de rotator cuff is in de regel goed te behandelen. In eerste instantie zal vrijwel altijd gekozen worden voor een fysiotherapeutische aanpak. Door middel van specifieke oefentherapie kan de rotator cuff weer op functie getraind worden en de stabiliteit in de schouder herstellen. Indien er sprake is van een ernstige scheur die moeizaam of niet herstelt, kan een operatie overwogen worden.
Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

schouder rotatorcuff spieren supraspinatus subscapularis spier voorzijde copy
schouder rotatorcuff rotator cuff spieren achterzijde supraspinatus infraspinatus teres minor

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF