Rotator cuff

De rotator cuff, vrij vertaald de rotatorenmanchet, is een spiergroep van de schouder. Zij bewegen en stabiliseren het schouder gewricht.

schouder rotator cuff spieren supraspinatus subscapularis spier voorzijde


De rotator cuff groep bestaat uit vier spieren;

  • De musculus supraspinatus
  • De musculus infraspinatus
  • De musculus subscapularis
  • De musculus teres minor

Functie van de rotator cuff

De rotator cuff heeft, naast het bewegen van de schouder, nog een gezamenlijke functie, stabilisatie van het schoudergewricht. Door spanning op het kapsel van de schouder te houden, zorgt de rotator cuff ervoor dat de schouderkop minder snel kan ontwrichten (luxeren). Dit is vooral van belang bij bewegingen van de arm boven schouderhoogte. In ernstigere gevallen kunnen schouderluxaties leiden tot een schouder uit de kom.

Wat kan er fout gaan?

De spieren van de rotator cuff moeten goed samenwerken. Wanneer deze samenwerking verstoord raakt door bijvoorbeeld een val, overbelasting of ander letsel, zal de schouderkop minder goed gestabiliseerd worden.

Dit heeft overbelasting van de rotator cuff tot gevolg wat kan leiden tot subacromiaal pijnsyndroom. In een ernstiger geval kunnen er zelfs scheuren optreden in de pezen van de rotator cuff. Rotator cuff letsel kan een klachtenbeeld geven van pijn in de schouder, krachtsverlies, pijn bij bewegingen boven schouderhoogte en pijn bij het liggen op de aangedane schouder. Ouderen hebben vaker scheuren in de rotator cuff pezen zonder dat zij klachten ervaren.

Behandeling van rotator cuff klachten

Letsel van de rotator cuff is in de regel goed te behandelen. In eerste instantie zal vrijwel altijd gekozen worden voor een fysiotherapeutische aanpak. Door middel van specifieke oefentherapie worden de spieren getraind om de stabiliteit in de schouder te herstellen. Indien er sprake is van een ernstige scheur die moeizaam of niet herstelt, kan een operatie overwogen worden.

Neem contact op met een fysiotherapeut bij jou in de buurt om je klachten te laten beoordelen.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

schouder rotator cuff spieren supraspinatus subscapularis spier voorzijde
schouder rotatorcuff rotator cuff spieren achterzijde supraspinatus infraspinatus teres minor

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF