Longen
Anatomie van de longen

De longen zijn ademhalingsorgaan van het lichaam. Ze bevinden zich in de borstkas en worden omringd door de ribben. Dankzij de longen kunnen we de zuurstof uit ingeademde lucht opnemen. Ook zorgen de longen voor de afvoer van afvalstoffen via de uitgeademde lucht.

borst longen anatomie long longkwabben longblaasjes bronchien bronchiolen luchtpijp


Anatomie van de longen

Mensen beschikken over twee longen, een linkerlong en rechterlong. Er zijn echter wel een aantal anatomische verschillen tussen beide longen. De linkerlong is namelijk iets kleiner ten opzichte van de rechterlong. Dit komt omdat het hart zich ook grotendeels aan de linkerkant bevindt. De linkerlong bestaat uit twee longkwabben, de rechterlong uit drie.

Zoals de afbeelding laat zien lijken de longen net op een omgekeerde boom met een zak eromheen. Van boven naar beneden is er eerst de luchtpijp. Dit is de ‘boomstam’, Deze vervoert de ingeademde lucht vanuit de neusholte of mondholte richting de longen. Aan het einde van de luchtpijp bevinden zich de bronchiën, zij zijn in dit voorbeeld de takken en vormen de ingang van de longen.

Na binnenkomst in de longen vertakken de bronchiën nog tien keer verder. Bronchiën hebben, naast de verdeling van zuurstof, ook de belangrijke taak om de ingeademde lucht te zuiveren van ingeademde stofdeeltjes en bacteriën. Aan het einde van de vertakkingen liggen alveoli, ofwel longblaasjes. Dit zijn zakjes met cellen waarin de gaswisseling plaatsvindt tussen de ingeademde lucht en afvalstoffen, hoofdzakelijk koolstofdioxide (CO²), in het bloed.

Functie van de longen

Het ademhalingsstelsel bestaat dus uit de neusholte en mondholte, keelholte, luchtpijp, bronchiën en longblaasjes. Als gezamenlijke functie voorzien zij het lichaam van zuurstof (O²). Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat koolstofdioxide uit het bloed verwijderd wordt. De ingeademde lucht bestaat voor slechts 20% uit zuurstof en voor 79% uit stikstof. Deze stikstof is een inactief gas.

Het proces van gaswisseling gebeurt in gezonde longen gemiddeld zo’n 15 tot 20 keer per minuut. Dit betekent dat de longen elke 3 á 4 seconden ongeveer 0,5 liter aan ingeademde lucht verwerken.

De vele miljoenen longblaasjes hebben dunne, elastische wanden. De uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen gebeurt via een netwerk van hele kleine bloedvaatjes die de longblaasjes omringen.

Ademhalingscentrum

In de hersenen bevindt zich het zogenaamde ademhalingscentrum. Dit centrum zorgt ervoor dat het koolstofdioxide- en zuurstofgehalte in het lichaam constant blijft. Dit gaat automatisch. Op het moment dat het gehalte koolstofdioxide in de longblaasjes een bepaalde grens bereikt, wordt er een zenuwprikkel aan het ademhalingscentrum afgegeven. Dit verstuurt direct een opdracht naar het ademhalingsstelsel om met behulp van de ademhalingsspieren in te ademen. Gaswisseling als gevolg van deze ‘ademteug’ zorgt ervoor dat de hoeveelheid koolstofdioxide in de longblaasjes weer afneemt. Dit proces herhaalt zich zodra het koolstofgehalte weer toeneemt.

Aandoeningen van de longen

Een probleem met de longen of de luchtwegen kan grote gevolgen hebben, omdat een goede werking van de longen van levensbelang is. Een veelvoorkomende aandoening van de longen is astma. Bij astma zijn de longen ontstoken waardoor patiënten moeite hebben met ademhalen.

Een andere veelvoorkomende longaandoening is COPD. Dit is een verzamelnaam voor chronische longziekten waarbij de longen beschadigd zijn. Twee belangrijke longziekten die hieronder vallen zijn bronchitis en longemfyseem.

Bij een longontsteking zijn de lagere luchtwegen ontstoken. Voornamelijk de longblaasjes en het omringende weefsel. Het lichaam probeert hierbij de bacterie of het virus dat voor problemen zorgt op te ruimen. Door dit proces kan slijm in de longen ontstaan, wat samen met irritatie van de longen hoestklachten en benauwdheid tot gevolg heeft.

Een longembolie is de afsluiting van de longslagader waardoor de zuurstofopname in de long afneemt. Een bloedstolsel dat ergens anders in het lichaam in de bloedbaan is ontstaan is meestal de oorzaak.

Behandeling van longklachten

Longklachten kunnen door verschillende specialisten behandeld worden. Meestal is het eerst de huisarts waar patiënten zich melden. Voor milde longklachten kan de huisarts zelf advies geven of medicijnen voorschrijven. In andere gevallen kan de huisarts patiënten doorverwijzen naar een longarts of een longfysiotherapeut.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

borst longen anatomie long longkwabben longblaasjes bronchien bronchiolen luchtpijp

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF