COPD
Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Chronische longziekte

COPD is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Wat wil zeggen: langdurige vernauwende longziekte.

copd longen rontgenfoto


Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor longziektes waarbij de longen beschadigd zijn en niet meer herstellen. Het gaat hierbij om twee verschillende longziektes. Deze ziektes zorgen voor een vernauwing van de luchtwegen. Hierdoor is ademhalen moeilijk. Doordat de longen niet goed werken, komt er minder zuurstof in het bloed. Het lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Door verminderde zuurstof treedt benauwdheid op. Alle activiteiten kosten hierdoor ook meer moeite. Het lichaam moet harder werken om genoeg zuurstof naar organen en spieren te brengen.

De twee longziekten die onder COPD vallen zijn chronische bronchitis en longemfyseem.

Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen tussen de luchtpijp en de longen. Door de ontsteking wordt er meer slijm gemaakt. Dit zorgt voor vernauwingen en benauwdheid.

Longemfyseem
Bij longemfyseem gaan de longblaasjes stuk. Dit zijn de allerkleinste vertakkingen in de longen. Zij zorgen ervoor dat het zuurstof naar het bloed gaat. Wanneer er minder longblaasjes zijn, neemt het bloed minder zuurstof op.

Wat is de oorzaak van COPD?

De oorzaak is beschadiging van de luchtwegen. De belangrijkste oorzaak hiervan is roken. Maar ook fijnstof kan een oorzaak zijn. Fijnstof zijn hele kleine stofdeeltjes. Ook erfelijke ziektes, astma of andere longziektes kunnen COPD veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van COPD?

Er zijn veel symptomen die bij COPD horen. Maar voornamelijk het ‘adem te kort’ komt veel voor. De belangrijkste symptomen zijn:

  • Benauwdheid
  • Hoesten
  • Kortademigheid
  • Slijm ophoesten
  • Vermoeidheid


De klachten kunnen ook plotseling verergeren. Dit wordt een longaanval genoemd. Tijdens een longaanval kan schade ontstaan die niet meer kan herstellen. Hoe ernstiger de COPD, hoe vaker de kans op aanvallen.

Wat is het verloop van COPD?

Het verloop is bij iedereen verschillend en afhankelijk van de klachten. Er wordt onderscheid gemaakt in vier gradaties; lichte, matige, ernstige en zeer ernstige COPD. Dit wordt ook wel benoemd als GOLD I, II, III en IV. Hoe goed de longen functioneren bepaalt in welk stadium de COPD is. De longarts onderzoekt aan de hand van longtesten in welk stadium de COPD is.

Bij COPD zijn de longen zo beschadigd dat ze niet meer kunnen herstellen. Door juiste behandeling kan verdere achteruitgang wel beperkt worden. Hierover meer in de volgende alinea.

Wat zijn de behandelingen bij COPD?

De beste behandeling bij rokers is stoppen met roken. Verder zijn verbeteren van de conditie en gebruik van medicijnen behandelmogelijkheden.

Door een betere conditie gaan de gezonde delen van de longen beter werken. Hierdoor treedt minder snel vermoeidheid op. Ook de ademhalingsspieren worden sterker, wat benauwdheid vermindert.

Medicijnen voor COPD vertragen het verloop. De meest gebruikte medicijnen zijn: luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Luchtwegverwijders zorgen dat de vernauwingen minder worden. Ontstekingsremmers verminderen de ontstekingen in de longen.

Fysiotherapie
Fysiotherapie is de belangrijkste therapie bij COPD. Door een protocol (voorgeschreven aanpak) kan gericht gewerkt worden aan de conditie. Longaanvallen kunnen hiermee worden voorkomen of uitgesteld.

De fysiotherapie die zich specialiseerd in COPD is de longfysiotherapie. In veel praktijken in Nederland vind je gespecialiseerde longfysiotherapeuten die patiënten behandelen met COPD. Bekijk hier het overzicht van longfysiotherapeuten.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

copd longen rontgenfoto
longen longemfyseem emfyseem longblaasjes gezond beschadigd
longen bronchitis bronchien normaal gezond ontstoken bronchi slijm vernauwing

Vind een longfysiotherapeut

Longfysiotherapie in de buurt
Op zoek naar een longfysiotherapeut? Zoek dan naar een longfysiotherapeut in de buurt. Vul uw postcode in op de volgende pagina en vind direct een longfysiotherpeut bij u in de buurt.

Longfysiotherapeut zoeken »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF