Gescheurde enkelband

Aan de binnen- en buitenkant van de enkel zitten de enkelbanden. Bij een gescheurde enkelband is zo'n band beschadigd. Een enkelband kan gedeeltelijk of volledig afscheuren. Dit geeft een instabiel gevoel in de enkel en vergroot het risico op meer letsel. Daarom is het belangrijk een gescheurde enkelband goed te behandelen.

enkel banden ligament talofibulare calcaneofibulare tibiofibulare anatomie


Wat is een gescheurde enkelband?

Aan zowel de binnenkant als de buitenkant wordt het enkelgewricht ondersteund door enkelbanden. Deze banden zijn van invloed op de bewegingsvrijheid van het gewricht. Ze zorgen er namelijk voor dat het gewricht niet te ver door kan bewegen en voorkomen op deze manier een ontwrichting.

Deze belangrijke functie van de enkelbanden maakt ze ook kwetsbaar voor blessures. Voornamelijk bewegingen buiten de normale bewegingsvrijheid van het gewricht zijn een gevaar, omdat hierbij de enkelbanden flink worden uitgerekt. Wanneer er te veel trekkrachten plaatsvinden, kan de enkelband scheuren.

Hoe wordt een gescheurde enkelband veroorzaakt?

Een gescheurde enkelband is over het algemeen een gevolg van een verzwikte of val. Een goed voorbeeld hiervan is een misstap van het trottoir.

Er worden twee types enkelbandletsel onderscheiden:

  • Buitenste gescheurde enkelband: Hierbij is een overmatige beweging naar inversie (het naar binnen kantelen van de voet) gemaakt. We noemen dit ook wel buitenste enkelband letsel.
  • Binnenste gescheurde enkelband: dit is het gevolg van een overmatige beweging naar eversie (het naar buiten kantelen van de voet). Dit noemen we binnenste enkelband letsel.

In de praktijk is er in de meeste gevallen sprake van een een blessure aan de buitenste enkelbanden; een inversieletsel. Het gaat hierbij vaak om onverwachte of onbeheerste bewegingen. Bijvoorbeeld tijdens het sporten of lopen op ongelijk terrein.

Wat zijn de symptomen van een gescheurde enkelband?

De zwelling en bloeduitstorting die rondom de enkel optreden, zijn kenmerkend voor een gescheurde enkelband. Ook is het vanwege de pijn in de enkel vaak moeilijk om de enkel (volledig) te belasten. Vanwege de zwelling zal ook de beweeglijkheid van de enkel (tijdelijk) afnemen. Een ander kenmerkend verschijnsel van een gescheurde enkelband is de verhoogde mate van instabiliteit die ervaren kan worden.

Hoe wordt een gescheurde enkelband vastgesteld?

Bij de diagnose van een gescheurde enkelband worden drie verschillende gradaties aangehouden:

  • Graad 1: Verrekte enkelband.
  • Graad 2: Ingescheurde enkelband.
  • Graad 3: Volledige afscheuring enkelband.

In principe zal lichamelijk onderzoek door de fysiotherapeut of huisarts, eventueel uitgebreid met specifieke testen, volstaan om de diagnose te kunnen stellen. Daarbij is het wel van belang dat andere aandoeningen, als bijvoorbeeld een enkelfractuur, uitgesloten worden.

Als er twijfel bestaat over de precieze ernst van de klachten, kan de huisarts er voor kiezen om beeldvormend onderzoek te laten verrichten door een specialist. Hiervoor wordt in de meeste gevallen een röntgenfoto gemaakt.

Hoe wordt een gescheurde enkelband behandeld?

In het geval van een gescheurde enkelband is het verstandig om voldoende rust te nemen, de enkel te koelen en in een verhoogde positie te leggen. Het is wel belangrijk om de enkel voldoende te bewegen. In de eerste fase kan de enkel met tape ondersteund worden of is het gebruik van elleboogkrukken aan te raden.

Ook bij de behandeling kan het van belang zijn dat de precieze ernst van de klachten bekend is. Bij graad 1 (verrekte enkelband) zal een week rust, regelmatig koelen van de enkel en gematigde inspanning in de meeste gevallen volstaan om vervolgens de enkel weer beter te kunnen belasten. Het is aan te raden om oefeningen te doen om te voorkomen dat de enkelband zwak blijft en niet goed hersteld.

De behandeling van graad 2 en 3 letsel (inscheuring en volledige gescheurde enkelband) is grotendeels hetzelfde. In deze gevallen wordt vaak gekozen om de eerste week met krukken te lopen om de enkel te ontzien. Vanaf de eerste tot en met de vierde week kan de enkel door middel van tape of een brace ondersteund worden.

Fysiotherapie
De fysiotherapeut kan bij de start van het revalidatieproces een belangrijke rol spelen door te informeren, te adviseren en te begeleiden. Bij de overgang naar de volgende fase zal de fysiotherapeut een behandelplan uitstippelen met oefentherapie gericht op stabiliteit en spierkrachtversterking.

Operatie
In sommige gevallen is een operatie nodig waarbij de enkelbanden worden gehecht en ingekort. Dit wordt uitgevoerd door de specialist in het ziekenhuis.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

enkel banden ligament talofibulare calcaneofibulare tibiofibulare anatomie
enkel binnenste mediale enkelbanden ligamentum deltoideum

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF