Holvoeten
Hoge voetboog / pes cavus

Een holvoet, in medische termen aangeduid als pes cavus, is een afwijkende stand van de voet waarbij de voetboog en wreef omhoog gebogen staan. Hierbij is een vergrote holte onder de voet te zien. Holvoeten gaan vaak samen met een standsafwijking van de tenen, bijvoorbeeld hamertenen of klauwtenen.

holvoet mediaal binnenkant pes cavus


Oorzaak van holvoeten

In de meeste gevallen worden holvoeten veroorzaakt door een onderliggende neurologische ziekte zoals bijvoorbeeld een hersenverlamming (cerebrale parese). Hierbij is de algemene regel dat de ernst van de holvoet gelijk staat aan de ontwikkeling van de neurologische ziekte. Als deze verslechtert, neemt de ernst van de holvoet meestal toe.

Een andere mogelijke oorzaak van holvoeten is een aangeboren voetafwijking. Dit is dus genetisch bepaald. Verder kunnen holvoeten veroorzaakt worden door een afwijkend looppatroon bij kinderen. Als kinderen (onbewust) alleen maar op hun tenen lopen, kan de voet zich hier naar vormen.

Symptomen van holvoeten

Het meest kenmerkende aan holvoeten is de afwijkende voetstand waarbij de voetboog omhoog gebogen staat. Een afwijkende stand van de tenen, meestal een omhoog gekrulde stand gaan vaak samen met holvoeten.

Langdurige of onbehandelde holvoeten kunnen leiden tot andere voetproblemen zoals hielspoor, ontsteking van de voetboog (fasciitis plantaris) of irritatie van de onderbeenspieren en achillespees.

Andere symptomen die vaak gezien worden bij mensen met een holvoet zijn spierpijn en krampen in het onderbeen. Dit door de afwijkende belasting van de voet. Ook een verminderde stabiliteit van de enkel is een veelvoorkomend probleem. Dit leidt tot een verhoogd risico op een enkelverzwikking.

Diagnose van holvoeten

Bijna altijd is de diagnose te stellen aan de hand van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Dit lichamelijk onderzoek is uit te breiden met enkele specifieke testen. Soms kan een röntgenfoto helpen om de ernst van de holvoet te bepalen. Om onderliggende neurologische ziekten uit te sluiten, kan een MRI van het ruggenmergkanaal gemaakt worden.

Behandeling van holvoeten

De behandeling van holvoeten is afhankelijk van de oorzaak en ernst van de klachten. Bij een neurologische oorzaak is het van belang dat de voet ondersteund wordt door steunzolen of aangepaste schoenen. Het is daarnaast belangrijk dat er aandacht is voor het looppatroon. De fysiotherapeut kan begeleiden om de looptechniek te verbeteren.

Andere behandelmethodes richten zich op het verminderen van klachten. Ook hierbij kan de fysiotherapeut ondersteunen. Met technieken zoals bijvoorbeeld oefentherapie, medical taping, shockwave en rekoefeningen is de behandeling onder andere gericht op het verminderen van pijn en spanning op de voetboog.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

holvoet mediaal binnenkant pes cavus
normale voet mediaal binnenkant

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF