Astma

Astma is een chronische aandoening van de longen. Bij astma zijn de longen ontstoken. Het kan bij kinderen en volwassenen voorkomen. Door de ontstekingen hebben mensen met astma moeite met ademhalen. Ook kunnen de klachten erger worden tijdens een astma-aanval.

longen astma normaal gezond


Wat is astma?

Astma is een aandoening waarbij altijd kleine ontstekingen aanwezig zijn in de longen. Door de ontstekingen zijn de longen extra gevoelig voor prikkels zoals rook, huisstofmijt, uitlaatgassen, chemische stoffen of huisdieren. Deze prikkels kunnen de klachten van astma verergeren. Astma hoeft niet elke dag klachten te geven. Vaak gaat het om astma-aanvallen. Dit is een tijdelijke verergering van de klachten.

Bij irritatie van de luchtwegen gebeurt er van alles. De slijmvliezen in de neus, keel en longen zwellen op. Hierdoor maken ze meer slijm en vocht aan. De spieren die om de luchtwegen zitten, verkrampen juist door de prikkeling. De luchtwegen worden daardoor smaller, wat ademen moeilijker maakt. Door al deze reacties is het in- en uitademen veel moeilijker.

Wat is het verschil tussen astma en een longontsteking?

Bij een longontsteking zijn de longen ontstoken door een infectie of bacterie. Deze is door medicijnen goed te behandelen, waardoor een longontsteking maar tijdelijk is. Bij astma zijn de longen chronisch en dus blijvend ontstoken. De ontsteking bij astma is een reactie op prikkels en niet op een infectie of bacterie. De klachten kunnen tijdelijk helemaal weg zijn. Dan lijkt astma genezen te zijn, maar dat is het niet.

Wat zijn de klachten bij astma?

Astma geeft een aantal bekende klachten zoals:

 • Benauwdheid. Dit is de bekendste klacht, tijdens een aanval kan het zelfs voelen als stikken.
 • Piepende ademhaling. Dit komt door de vernauwing van de luchtwegen.
 • Kortademigheid. Dit is snel buiten adem zijn en het gevoel hebben om naar lucht te moeten happen.
 • Hoesten. Dit komt doordat de slijmvliezen geïrriteerd zijn. Door te hoesten wil het lichaam het slijm losmaken.
 • Gebrek aan energie. Doordat de ademhaling meer moeite kost kan vermoeidheid optreden.

Wat zijn de verschillende soorten van astma?

Er zijn verschillende soorten astma. Vaak heeft iemand een combinatie van meerdere soorten:

 • Allergisch astma. Hierbij komen de klachten door het inademen van stoffen waar iemand allergisch voor is.
 • Niet-allergisch astma. Hierbij komen de klachten niet door een allergische reactie. De klachten kunnen komen door rokerige ruimtes, koude lucht of bijvoorbeeld parfum.
 • Inspanningsastma. Dit is astma die ontstaat door inspanning, vooral bij sport. De klachten doen zich voor bij het te snel in beweging komen. Rustig aan starten met sporten, voorkomt al veel klachten.
 • Ernstig astma. Dit is een vorm van astma die moeilijk onder controle te krijgen is. Alle bovengenoemde soorten kunnen ook ernstig astma zijn.

Wat is de behandeling bij astma?

De behandeling is afhankelijk van de klachten en de persoon. Astma is nog niet te genezen, met medicijnen kunnen de klachten wel verminderen. Medicijnen die kunnen worden voorgeschreven, zijn luchtwegverwijders en ontstekingsremmers.

Door luchtwegverwijders komen de luchtwegen meer open te staan, wat zorgt voor minder benauwdheid. De medicijnen kunnen met een inhalator worden genomen of door een pil. Een inhalator wordt ook wel puffer genoemd. Door het inademen via een inhalator komen de medicijnen direct in de longen terecht.

Ontstekingsremmers verminderen de ontsteking waardoor de klachten afnemen. Wanneer astma door een allergie komt, kunnen ook medicijnen tegen die allergie gegeven worden.

Wat kun je zelf doen bij astma?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om klachten te verminderen:

 • Niet roken. En vraag of vrienden/familie niet te roken in jouw bijzijn.
 • Een actieve leefstijl. Door beweging worden de longen getraind.
 • Bij allergisch astma, probeer de allergische prikkels te vermijden. Neem bijvoorbeeld geen huisdier en gebruik stoffen die minder huisstofmijt aantrekken.
 • Kies een goede vakantiebestemming. Zuivere lucht is belangrijk, dit kan in de bergen maar ook in zeelucht. Probeer drukke steden te vermijden vanwege uitlaatgassen en fijnstof.

Wat is het verschil tussen astma en COPD?

Vaak denken mensen dat COPD en astma hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Astma en COPD zijn allebei luchtwegaandoeningen, maar er zijn ook een aantal verschillen. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd als gevolg van beschadiging, zoals door roken. Voor astma is helaas nog geen echte oorzaak aan te wijzen. De klachten zijn bij astma periodiek aanwezig en bij COPD continu. De behandeling en het beloop van astma is vaak beter en patiënten kunnen er gemiddeld ouder mee worden. Bij COPD worden de klachten vaak geleidelijk steeds erger en is de levensverwachting korter.

Neem bij longklachten contact op met een gespecialiseerde longfysiotherapeut.


Deel dit artikel:Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

longen astma normaal gezond
longen astma anatomie
longen astma aanval anatomie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF