Versleten knie
Knieartrose

Een versleten knie is, zoals de naam doet vermoeden, slijtage aan het kniegewricht. In medische termen wordt een versleten knie ook wel 'knieartrose' of 'gonartrose' genoemd. Hierbij slijt hoofdzakelijk het dunne laagje kraakbeen van de knie.

knie artrose kraakbeen slijtage osteofyten osteofytvorming


Knieslijtage zorgt voor verminderde aanwezigheid van het kraakbeen en een kwaliteitsafname van het resterende kraakbeen. Kraakbeen heeft een belangrijke gewrichtsfunctie als schokdemper en het voorkomen van wrijving tussen de botstukken. Bij een versleten knie wordt deze functie minder effectief uitgevoerd.

Wat is de oorzaak van een versleten knie?

De oorzaak van een versleten knie is niet precies bekend. Het is in de meeste gevallen een geleidelijk proces van toenemende leeftijd en gewrichtsslijtage vanwege veelvuldig gebruik, wat een natuurlijk proces is. De klachten zijn dan ook voornamelijk leeftijdsgebonden en worden vooral geconstateerd bij mensen boven de 50 jaar. Er zijn wel risicofactoren voor vervroegde slijtage te onderschrijven:

  • Overgewicht.
  • Erfelijke aanleg.
  • Eerdere operaties aan de knie, zoals een kijkoperatie of meniscectomie.
  • Trauma in het verleden, bijvoorbeeld een gebroken knie.
  • Andere gewrichtsaandoeningen, zoals artritis, jicht en reumatoïde artritis.
  • Fysiek zwaar beroep met bijvoorbeeld veel tillen, hurken en knielen.
  • Intensieve uitvoering van sporten als ballet en voetbal.

Symptomen van een versleten knie

Aangezien een versleten knie een geleidelijk proces is, zijn er in het beginstadium mogelijk niet direct symptomen of klachten aanwezig. Startstijfheid en gewrichtspijn zijn meestal de eerste symptomen die optreden bij slijtage van het kniegewricht. Deze klachten nemen veelal af bij het in beweging komen en zijn in het begin dus voornamelijk ‘opstartproblemen’.

Na verloop van tijd kunnen de klachten meer chronisch van karakter worden en zal pijn in de knie vaker aanwezig zijn. Daarnaast kan de knie ook wat gezwollen aanzien en warm aanvoelen. De knie kan moeilijker bewogen worden en mogelijk worden er ‘kraakgeluiden’ in de knie gehoord of gevoeld, dit worden ook wel crepitaties genoemd.

Wil je zelf weten of je een versleten knie hebt? Doe dan de zelfcheck of laat een fysiotherapeut in de buurt naar je knie kijken.

Diagnose van een versleten knie

In veel gevallen kan de diagnose versleten knie voorzichtig gesteld worden naar aanleiding van lichamelijk onderzoek door een huisarts of fysiotherapeut. Vervolgens kan deze diagnose worden bevestigd met behulp van röntgenfoto’s. Middels deze foto’s wordt ook de mate van slijtage aan het gewricht in beeld gebracht.

Door middel van bloedonderzoek kan de specialist uitsluiten dat er geen andere oorzaak, bijvoorbeeld reuma, verantwoordelijk is voor het klachtenbeeld.

Behandeling van een versleten knie

Slijtage aan het kniegewricht is een onomkeerbaar proces, wat inhoudt dat een versleten knie niet te genezen is. Maar dat betekent zeker niet dat er niet behandeld kan worden. Tijdens de behandeling wordt er ingespeeld op de klachten die mensen ondervinden ten gevolge van de slijtage.

Welke behandeling wordt ingezet hangt samen met het stadium van slijtage, maar in de meeste gevallen wordt er allereerst een conservatief beleid aangehouden. Dit betekent dat een versleten knie niet direct geopereerd wordt. Belangrijk doel hierbij is de functie van het kniegewricht optimaal te houden en waar mogelijk te verbeteren.

Bij overgewicht of obesitas is het verstandig om gewicht te verliezen en op die manier de druk op de knie te verminderen. Bij fysiek zwaar werk is het ook aan te raden om binnen de mogelijkheden aangepast werk te verrichten.

De fysiotherapeut heeft zich reeds bewezen als de behandelaar bij uitstek als het gaat om opstellen van een behandeling om de knie mobiel, soepel en sterk te behouden. De fysiotherapeut gebruikt hiervoor verschillende behandelmethoden. De behandeling van een versleten knie is maatwerk en wordt speciaal op het niveau van de patiënt aangepast.

Medicijnen
Wanneer de conservatieve behandeling onvoldoende resultaat oplevert, zal de huisarts verdere behandelopties bespreken. Voorbeelden hiervan is medicatie om de pijn en/of ontstekingsverschijnselen te verminderen. Dat laatste kan ook bereikt worden met een injectie met corticosteroïden.

Operatie
Als laatste oplossing is er ook nog de mogelijkheid tot het zetten van een knieprothese. Hierbij wordt (een deel van) de versleten knie vervangen. Dit wordt ook wel een kunstknie genoemd. Een knieprothese gaat een bepaald aantal jaar mee. Dit betekent dat de prothese op een gegeven moment ook weer vervangen dient te worden. Daarom kiest men er over het algemeen voor de operatie zo lang mogelijk uit te stellen.
Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

knie artrose kraakbeen slijtage osteofyten osteofytvorming

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2020 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF