Versleten knie
Knieartrose

Een versleten knie is slijtage aan het gewrichtskraakbeen van de knie. In medische termen wordt een versleten knie ook wel 'knieartrose' of 'gonartrose' genoemd.

knie artrose kraakbeen slijtage osteofyten osteofytvorming


Knieslijtage is het gevolg van een afname van de dikte en kwaliteit van het kraakbeen. Kraakbeen heeft een belangrijke functie als schokdemper en het voorkomen van wrijving tussen de botstukken. Bij een versleten knie kan gewrichtsstijfheid en pijn ontstaan.

Wat is de oorzaak van een versleten knie?

De oorzaak van een versleten knie is niet precies bekend. Het is in de meeste gevallen het gevolg van een verouderingsproces dat geleidelijk aan de kwaliteit van het kraakbeen aantast. De klachten zijn dan ook voornamelijk leeftijdsgebonden en worden vooral geconstateerd bij mensen boven de 60 jaar. Er zijn wel enkele factoren die het risico op vervroegde slijtage vergroten:

  • Overgewicht.
  • Erfelijke aanleg.
  • Eerdere operaties aan de knie, zoals een kijkoperatie of meniscectomie.
  • Trauma in het verleden, bijvoorbeeld een gebroken knie.
  • Andere gewrichtsaandoeningen, zoals artritis, jicht en reumatoïde artritis.
  • Fysiek zwaar beroep met bijvoorbeeld veel tillen, hurken en knielen.
  • Intensieve uitvoering van sporten als ballet en voetbal.

Symptomen van een versleten knie

Aangezien een versleten knie geleidelijk geleidelijk optreed, zijn er in het beginstadium mogelijk niet direct symptomen of klachten aanwezig. Startstijfheid en gewrichtspijn zijn meestal de eerste symptomen die zich openbaren. Deze klachten nemen veelal af wanneer men eenmaal in beweging is en zijn dus voornamelijk ‘opstartproblemen’.

Na verloop van tijd kunnen de klachten meer chronisch van karakter worden en zal pijn in de knie vaker aanwezig zijn. Daarnaast kan de knie ook wat gezwollen zijn en warm aanvoelen. De knie kan moeilijker bewogen worden en er zijn mogelijk ‘kraakgeluiden’ in de knie hoor- en voelbaar. Dit worden ook wel crepitaties genoemd.

Wil je zelf weten of je een versleten knie hebt? Doe dan de zelfcheck of laat een fysiotherapeut in de buurt naar jouw knie kijken.

Diagnose van een versleten knie

In veel gevallen kan de diagnose versleten knie voorzichtig gesteld worden naar aanleiding van lichamelijk onderzoek door een huisarts of fysiotherapeut. Vervolgens kan deze diagnose worden bevestigd met behulp van röntgenfoto’s. Middels deze foto’s wordt ook de mate van slijtage aan het gewricht in beeld gebracht. Op de röntgenfoto is een versmalde gewrichtsspleet te zien doordat de dikte van het kraakbeen is afgenomen. Daarnaast kunnen er osteofyten aanwezig zijn. Dit zijn onregelmatige uitgroeiingen van het bot.

Door middel van bloedonderzoek kan de specialist uitsluiten dat er geen andere oorzaak, bijvoorbeeld reuma, verantwoordelijk is voor het klachtenbeeld.

Behandeling van een versleten knie

Slijtage aan het kniegewricht is een onomkeerbaar proces, wat inhoudt dat een versleten knie niet te genezen is. Maar dat betekent zeker niet dat er niet behandeld kan worden. De behandeling is er op gericht om de klachten die mensen ondervinden ten gevolge van de slijtage te verminderen.

Welke behandeling de voorkeur krijgt hangt samen met het stadium van slijtage en de mate van klachten. In de meeste gevallen wordt er eerst een conservatief beleid aangehouden. Dit betekent dat een versleten knie niet direct geopereerd wordt. Belangrijk doel hierbij is de functie van het kniegewricht optimaal te houden en waar mogelijk te verbeteren.

Bij overgewicht of obesitas is het verstandig om gewicht te verliezen en op die manier de druk op het kniegewricht te verminderen. Bij fysiek zwaar werk is het ook aan te raden om binnen de mogelijkheden aangepast werk te verrichten.

De fysiotherapeut is de aangewezen persoon als het gaat om het opstellen van een behandeling om de knie mobiel, soepel en sterk te behouden. De fysiotherapeut gebruikt hiervoor verschillende behandelmethoden. De behandeling van een versleten knie is maatwerk en wordt speciaal op het niveau van de patiënt aangepast.

Medicijnen
Wanneer de conservatieve behandeling onvoldoende resultaat oplevert, zal de huisarts verdere behandelopties bespreken. Voorbeelden hiervan is medicatie om de pijn en/of ontstekingsverschijnselen te verminderen. Dat laatste kan ook bereikt worden met een injectie met corticosteroïden.

Operatie
Als laatste oplossing is er ook nog de mogelijkheid tot het plaatsen van een knieprothese. Hierbij wordt (een deel van) het gewricht vervangen. Dit wordt ook wel een kunstknie genoemd. Een knieprothese is ook aan slijtage onderhevig. Dit betekent dat de kans bestaat dat de prothese op een gegeven moment vervangen moet worden. Daarom kiest men er over het algemeen voor de operatie zo lang mogelijk uit te stellen.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Klachten

Bekijk hier alle onderwerpen.

knie artrose kraakbeen slijtage osteofyten osteofytvorming

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF